Haute Route: Avantura med Chamonixom in Zermattom

  Še danes se spomnim pogleda, ki se mi je odprl z vrha Col du Chardonnet. Neskončna prostranstva ledenikov, ostri vrhovi, ki so se dvigali v nebo – to je bil trenutek, ko sem se resnično povezal z gorami. Haute Route, legendarna tura med Chamonixom in Zermattom, mi je ponudila nepozabno doživetje, ki mi je za vedno ostalo v spominu. V tem blogu te popeljem s seboj na petdnevno avanturo, polno vzponov, spustov, osupljivih pogledov in nepozabnih trenutkov.”

Haute route ( Visoka pot ) je ime za prečenje med dvema ikonama evropskega alpinizma: Chamonix v  Franciji in  Zermatt v Švici, peš ali na smučeh.

Dve Visoki poti

KLASIČNA IOKA POT

Klasična različica Haute Route, sledi poti smučarjev iz leta 1911 in se pogosto preskoči v korist Verbier Haute Route, ker klasična različica vključuje več alpinističnih detajlev in manj časa za smučanje kot pri različici Verbier. Pot ima bolj alpski pridih in vas pripelje bližje veličastnemu Grand Combinu. Ta pot zahtva izkušenega vodnika alpinista.

VISOKA POT VERBIER
To se imenuje tudi “smučarska različica” in to je pot, ki jo večina ljudi naredi, ko danes smučajo po progi Haute Route. Od klasične poti se razlikuje po tem, da se 2. dan preseli v Les Chables v Švici, nato se odpelje s tramvajem do Verbierja in na koncu ostane v koči Mont Fort Hut znotraj smučišča Verbier.

  1. dan: Argentiere, Francija – Trient Hut:
  2. dan: Trient Hut – Mont Fort Hut:
  3. dan: koča Mont Fort – koča Prafleuri:
  4. dan: Koča Prafleuri – Koča Dix
  5. dan: Dix Hut – Vignettes Hut
  6. dan: Vignettes Hut – Zermatt

Pogoji za uspešno pot

Glavni pogoj za uspešno opravljeno prečenje je , da se vse poklopi : vreme, snežne razmere in usklajena ekipa z vodnikom na čelu. Gorski vodnik Borut Naglič je izkušen alpinist , gorski vodnik in turni smučar. Ostali člani v ekipi smo bili: Aleš S. , Jani, Dare, Boris, Aleš Drugi in še en član).

Klasična pot

Kratek opis poti:

  • Prvi dan : Argentiere – koča Trient  (Sobota 05.04.2014)
  • Drugi dan : Koča Trient – koča Valsorey  (Nedelja 06.04.2014 )
  • Tretji dan: Koča Valsorey – koča Chanrion  ( Ponedeljek 07.04.2014 )
  • Četrti dan : Koča Chanrion – koča Vignettes ( Torek 08.04.2014 )
  • Peti dan: Koča Vignettes – Zermatt   (Sreda 09.04.2014 )
#image_title

Opis po dnevih

Po hitrem pregledu in pakiranju opreme smo se ob 10. uri odpravili iz Ljubljane proti Chamonixu. Pot nas je vodila čez Fernetiče v Italijo, mimo Milana in skozi predor pod Mont Blancom. V Chamonixu smo se namestili in se pripravili na naslednji dan, ko smo se odpeljali v Argentiere.

Dan 1: Krst v ledeniški svet (Sobota 05.04.2014 )

Argentiere – koča Trient

1. dan

V Argentieru (1257 m) smo se zbrali (9:30 ) kot prava ekspedicija.

#image_title

Po skrbnem preverjanju opreme in kratkem pozdravu z vodnikom Borutom smo se z gondolo povzpeli na Grand Montets (3297 m).

Odprl se nam je osupljiv pogled na morje ledenikov, ki so se kot beli jeziki razprostirali pod nami.

Prvi spust po ledeniku Rognons ( ki se izteka v mogočni ledenik Argentiere ) je bil kot potopitev v drug svet. Mehka, nedotaknjena snežna odeja je blažila vsak naš gib.

A kmalu smo se lotili resnejšega dela – vzpona na Col du Chardonnet. Z nmv 2654 m se začne prvi vzpon do sedla Col du Chardonnet (3323 m). Sedlo leži med vrhovoma Chardonnet (3686 m) in Argentiere (3902 m). S sedla smo se po strmejši stopnji (do 60°) “abzajlali” za okoli 60 m in nato še za 10m spustili na ledenik Saleina.

Po prečkanju ledenika Saleina v njegovem zgornjem delu do vznožja sedla Fenetre de Saleina (3263 m) se povzpnemo še  dobrih 150 višinskih metrov na sedlo Fenetre de Saleina, ki nam je ponudilo dih jemajoč razgled na Plateau du Trient. Ko smo zagledali kočo Trient, smo vedeli, da smo uspešno zaključili prvi dan naše avanture. Večerja ob 19. uri je bila prava nagrada za vse naše napore. Koča, ki se je ponašala z višino 3170 metrov, nam je ponudila toplo zavetje in prijetno družbo.

Čas: 9:30-18h, Višinska razlika:

Dan 2 : Spust v dolino Arpette in vzpon v Val Sorey

Koča Trient – koča Valsorey 

Zbudili smo se ob petih zjutraj, polni pričakovanja novega dne. Po hitrem zajtrku smo se ob 6h odpravili na pot proti sedlu Col du Escandies (2796 m). Spust v dolino Arpette je bil prava poslastica za smučarje. Svež sneg in čudoviti razgledi so nam polepšale jutranje ure.

V Champexu (1470 m) smo se poslovili od smuči in se z avtobusom odpeljali do slikovitega Bourg Saint Pierre.

Od tu smo se podali na pohod po dolini Val Sorey. Pot nas je vodila med strmimi stenami mogočnega Grand Combina, ki je vzbudjal spoštovanje.

S vsakim korakom smo se približali naši naslednji postaji – koči Valsorey (3030 m), ki smo jo končno dosegli kočo (18h ).

Od koče se ob lepem vremenu proti zahodu odpre lep pogled proti najvišjemu vrhu Evrope, Mont Blancu.

Sledila je večerja in kratko druženje za prijeten zaključek napornega dne.

Dan 3 : Na strehi Alp (Ponedeljek, 7. april 2014 )

Koča Valsorey – koča Chanrion 

Nov dan, novi izzivi. Po ustaljenem jutranjem ritmu (vstajanje ob 5h) smo se odpravili na najzahtevnejši del naše ture. Vzpon na Plateau du Couloir (3661 m) je bil pravi preizkus.

Dereze so nam omogočile varen oprijem na strmem ledeniku. Ko smo na “platoju” dosegli najvišjo točko našega prečenja, se nam je odprl osupljiv pogled na okoliške vrhove. Bivak Musso, ki se je kot orlov gnezdo držal skalnega zoba, je dodal piko na i tej veličastni kulisi.

#image_title

Najprej smo po strmem spustu in nato krajšem blagem vzponu dosegli ledenik Sonadon in nato še Col de Sonadon (3504 m). Spust po mogočnem ledeniku Glacier du Mt Durand vse do nadmorske višine 2250 m je bil prava nagrada za naše napore. Dolgi zavoji po

nedotaknjenem snegu so bili nepozabno doživetje. Po skoraj 1300 metrih spusta smo se le še nekoliko potrudili( 400 m vzpona) do koče Chanrion (2642 m), kjer smo se lahko spočili in uživali v zasluženem popoldanskem oddihu.

Dan 4: Priprava na veliki finale (Torek 08.04.2014 )

Koča Chanrion – koča Vignettes 

Po okrepljujočem zajtrku ( ob 6:00 uri) smo se polni energije odpravili na pot proti koči Vignettes (3157 m). 150 m spusta do ledenika Otemma je bil prijetna sprememba po zahtevnejših vzponih prejšnjih dni. Nato smo se po ledeniku4 ure počasi vzpenjali, obdani s slikovito gorsko kuliso.

Koča Vignettes nas je pričakala nameglenem grebenu.

Tik nad kočo leži 3796 m visok vrh Pigne d’ Arolla , ki je bil zaradi megle nedosegljiv. Z njenega vrha pa se v lepem vremenu vidi v ozadju oddaljen a zelo mogočen Matterhorn, pod katerim se zaključi naše visokogorsko potepanje.

Ta dan smo si vzeli čas za počitek in pripravo na zadnji, najzahtevnejši del našega prečenja. Vedeli smo, da nas čakajo še trije visoki prelazi, ki nas bodo pripeljali v Zermatt. A kljub temu smo se veselili izziva, ki je bil pred nami.

Dan 5: Čez meje in ledenike do Zermatta ( Sreda 09.04.2014 )

Koča Vignettes – Zermatt – Chamonix 

Danes smo se podali na najdaljšo in najzahtevnejšo etapo našega prečenja. Zjutraj smo se po Ledeniku Collono dpravili proti sedlu Col de L’Eveque (3392 m), ki nas je popeljalo za kratek čas v Italijo, ki smo jo po 100 m zapustili. Spust na ledenik Haut Glacier d’Arolla ( 3000 ) je bil osupljiv, a smo kmalu nadaljevali pot proti sedlu Col du Mt Broule (3213 m). Tako smo se ponovno znašli na italijanskem ozemlju.

Prečenje ledenika Haut Glacier de Tsa de Tsan (Italija) je bilo dolgotrajno, a smo bili

#image_title

nagrajeni z veličastnimi pogledi na okoliške vrhove. Zadnji vzpon na sedlo Col de Valpelline (3568 m) je bil naporen, a smo vedeli, da nas čaka samo še dolg spust.

S sedla smo se spustili v Švico in se po ledenikih Stockjigletscher, Tiefmattengletscher ter Zmuttgletscher približali legendarnemu Matterhornu.

Zadnji del poti smo premagali po urejenih smučiščih, ki so nas pripeljali v živahno turistično središče Zermatt. Tako se je zaključila naša izjemna avantura.

Col de Valpeline

Povezave