Mrežce

Ker so pobočja na Lipanci precej zložna so dostopna in razmeroma varna tudi v zimskih razmerah.  Zato so Mrežce pozimi cilj mnogih pohodnikov in turnih smučarjev. Žal so pohodniki večinoma brez krplej in ponavadi zluknjajo smučino turnh smučarjev.

Mrežce nudijo v lepem vremenu lep razgled na okoliške vrhove (Mali in Veliki Draški vrh, Viševnik). Pozimi pa omogočajo posebno v svežem snegu lep turni smuk v smeri Rudnega polja ali še vzpon na Debeli vrh in V. Selišnik .

Letos je do parkirišča mogoče samo peš ali s smučmi z glavne ceste čez planino Zajavornik (najkrajša), Rudnega Polja ali Mrzlega studenca. Mimo parkirišča na pl. Zajavornik se usmerimo na peš pot proti Blejski koči. Pot višje preči gozdno cesto, nato se nam kmalu z leve strani priključi pot od spomenika NOB (Pri Rupah). Poleti široka pot, ki ves čas poteka v objemu smrekovih gozdov je pozimi ozka gaz in na mestih zvožena od smučarjev. Nadaljujemo mimo naslednjega razpotja, kjer nadaljujemo levo v smeri Lipance (desno Medvedova konta). Pot nas v nekaj minutah pripelje do pašne planine Lipanca. Tu pot zavije desno nakar sledi prečenje pobočja za katerim pridemo do pastirske in planinske koče na planini Lipanca.
Od koče nadaljujemo levo v smeri Viševnika in Mrežc po poti s katere se že kmalu levo navzdol odcepi pot proti Rudnemu polju. Nadaljujemo naravnost po poti, ki nas s krajšimi vzponi pripelje mimo razpotja za Viševnik, kjer nadaljujemo desno v smeri Mrežc Pot se naprej strmo vzpenja skozi vse bolj redek gozd dokler strmina ne popusti in se nam začnejo odpirati razgledi na sosednje vrhove Julijcev. V nekaj minutah položnega vzpenjanja dospemo na razgleden vrh Mrežc

Dodaj odgovor