TRANS KARAVANKE na KOLESU

Trans Karavanke je 132 kilometrov dolga turnokolesarska avantura od Jezerskega do Tromeje ali v nasprotni smeri. Večinoma poteka po gozdnih cestah po pobočjih Karavank Najvišje se povzpne na na svoji najbolj zahodni točki , ki meji z Avstrijo in Italijo: na Peči oz. Tromeji.

Obišče Slovenski planinski muzej v Mojstrani ter nekaj popularnih planinskih postojank (Valvasorjev dom pod Stolom, Dom Pristava v Javorniškem Rovtu, Planinski dom na Zelenici, Dom na Kofcah),

Moja pot čez Karavanke je bila dol a kar 230 km. Zaradi začetkta in cilja na Bledu je to bilo še dodatnih 100km. Kjer je bilo mogoče sem uporabil javni prevoz: avtobus ali vlak.

Mojstrana – Tromeja – Mojstrana

Je 5 .etapa Trans-kravanke: Mojstrana-Korensko sedlo.

Osnovni podatki: razdalja 55 km, vzpon 1.050 vm

Razdalja 55 km,

Potek: Mojstrana – Gozd Martuljek – Kranjska Gora – Rateče – Peč (Tromeja) – Korensko sedlo – Podkoren – Kr. gora – Mojstrana

Ker sem kolesaril še nazaj v Mojstrano se je nabralo (po števcu) 55km. Od Korenskega sedla sem kolesaril proti Železnici in nato čez travnike mimo Natur kampa v Podkorenu in se v Kranjski gori priključil na kolesarsko pot.

Total distance: 51.82 km
Total climbing: 1378 m
Total descent: -1387 m

GPX download (save as)

Mojstrana – Pristava

Je del 4. etape :Valvasorjev dom – Mojstrana 

Kolesaril sem v nasprotni smeri kot je v opisu. Start je bil v planinskem muzeju v Mojstrani in cilj naj bi bil v Begunjah v idealnih razmerah. Vendar zaradi ferate na Gradišče in vročine na osojni legi in pozni uri sem zaključil v Pristavi in se spustil do Jesenic. Nato sem se zapeljal z avtobusom po avto in domov.

Total distance: 31.28 km
Total climbing: 1294 m
Total descent: -1208 m

GPX download (save as)

Valvasorjev dom

Je del 3. etape Valvasorjev dom – Mojstrana. Startal sem na Bledu in se zapeljal čez Piškovco in Breg v Žirovnico. Od Vavasorja sem nadaljeval na Zabreško planino na planšarijo, za katero že desetletja skrbi prijazni planšar. S planine je lep razgled naves blejski kot. Na Bled sem se vrnil čez Vrbo , pod nivim železniškim podvozom in mimo golf igrišča.

Total distance: 35.05 km
Total climbing: 1265 m
Total descent: -1265 m

GPX download (save as)

Begunje na Gorenjskem – planina Preval

Je del 2. etape Dom na Kofcah – Planina Preval – Valvasorjev dom. Do Begunj sem se zapeljal z avtom.

Krožna pot iz Begunj v Drago mimo past koče Planince na Preval skozi Tržič v Begunje

Iz Begunj se zapeljemo po asfaltu mimo spomenika talcem, gradu Kamen, katerega zgodovina sega v 12. stoletje, v Drago. Iz Drage se usmerimo na makadam proti planini Planinca. Na Planinci je prijetna pastirska koča s ponudbo lokalnih dobrot. Vzpon nadaljujemo desno po cesti proti Prevalu, kjer nas čaka še 300m vzpona do navišje točke.

Sledi spust do Prevala., ki poteka po slikovitem pobočju Begunjščice, ki se dviga visoko nad nami. V pastirski koči na planini se lahko okrepčamo. Spust s planine Preval poteka po strmi makadamski cesti. Dolg je nekaj manj kot 6 km v katerih se spustimo za 650 višinskih metrov v Podljubelj. Iz Podljubelja sledimo stari cesti, ki nas pripelje v staro mesto jedro Tržiča. Žig je vTPIC poleg upravne enote. V mestu se lahko okrepčamo, si med potjo ogledamo Kurnikovo hišo, v muzeju spoznamo lokalno zgodovino in se slikamo pred znamenitim zmajem, ki ilustrira pripovedko o nastanku kraja. Vrnemo se čez Bistrico, Brezje, Hudi graben, Zadnjo vas in Slatno v Begunje.

Total distance: 34.96 km
Total climbing: 1725 m
Total descent: -1751 m

GPX download (save as)

Planina Kofce

Kofce so cilj 1. etape ali začetek 2. etape TRANS Karavanke. Lahko pa so del krožne kolesarske ture: Jelenodol-Kofce-Medvodje-Jelendol.

Parkiral sem v Jelendolu v dolini Tržiške Bistrice na parkirišču nad gostiščem poleg igrišča pod Bornovo graščino. Na informacijskih tablah lahko preberemo, kako je bila ta dolina napredna na prelomu 19. in 20. stoletja v kateri je zvonil telefon in svetila električna luč že v 19. stoletju.

Cesta gre v smeri Dovžanke, ter planin Kofce, Šija, Pungrat in Tegošče. Nad vasjo se asfalt spremeni v makadam in cesta postane strma.

Razgibana cesta se po vzponu zravna in nadaljujemo naravnost mimo odcepa za Kal. Na Ravneh se začne strm vzpon. Od tu sem previdno vlekel kolo, saj na tem delu pogosto srečamo kolesarje in cesta je strma in polna večjih kamnov.

Do doma na Kofcah čez planino za ogrado ponavadi ne ostane dovolj energije in je bolje potiskati kolo.

Dom je po 15. septembru odprt samo za vikend. Foto namesto žiga in okrepčilo iz ruzaka sta bila glavna aktivnost nato pa še kratek pozdrav z nekaj pohodniki.

Prvi del spusta proti Medvodju poteka po vlaki, ki vodi čez planino Ilovica proti planini Šija. Ko po cesti nadaljujemo od Šije (kjer za postanek si lahko privoščimo dobro okrepčilo Taborniškem domu Šija poleti) kmalu dosežemo najvišjo točko dneva (1.555 m). Hitro sem bil mimo slikovite planine Pungrat, kjer se poleti lahko okrepčamo z domačimi mlečnimi dobrotami. nato pa sledi za okrog 850 višinskih metrov in 13,5 km dolg spust do Medvodja. Pred glavnim križiščem v Medvodju je odcep ostro levo, ki vodi do Stegovniškega slapu . Čeprav slap leži 1 km stran od moje poti, sem prestavil ogled na naslednjo turo. Sledilo je še 4km lahkega spusta do Jelendola z vmesnim postankom v ribogojnici.

GPX download (save as)

Total distance: 27.76 km
Total climbing: 1518 m
Total descent: -1527 m

Zg. JezerskoBled

Je del etape Zg. Jezersko – Dom na Kofcah podaljšane čez Begunje in Lesce do Bleda. Do Zg. Jezerskega sem se pripeljlal z avtobusom s postajališča št. 16 na avtobusni postaji v Kranju . Prevoz kolesa je brezplačen in le če je dovolj prostora.

Izhodišče je TIC Jezersko, Zgornje Jezersko 57, 4206 Zgornje Jezersko (višina 860 m) , kjer je tudi kontrolna točka. TIC je od oktobra naprej odprt samo za vikend. Etapa poteka:  Zg. Jezersko – Sp. Jezersko – Komatevra – Brsna lesa – Medvodje – Planina Šija – Dom na Kofcah. Sam pa se v Medvodju nadaljeval spust do Jelendola.  Po makadamska pot se spusti do Spodnjega Jezerskega, kjer prečka glavno cesto in se ji na kratko spet pridružili. Pri prvih hišah na Spodnjem Jezerskem po zavije desno čez most proti Pečovniku in Komatevri. Začne se približno 7,4 km dolg in 750 višinskihi metrov vzpon, kjer v spodnjem delu sledimo se reki Kokri. Za naseljem Bajte se začne makadamska gozdna cesta. Ogledal sem si stari kamnolom lehnjaka, višje pa sem se ustavil pri partizanski bolnici Krtina. Od ceste je še 100 m vzpona. Je ena od dveh ohranjenih partizanskih bolnic pri nas. Na zadnjem desnem ovinku pod ostanki vojašnice Pečovnik sem zaradi gozdarske vlečnice in kupov smrečja spregledal pot, ki vodi levo navzgor proti Brsni lesi in se zapeljal konca ceste in do ruševin bivše obmejne vojašnice Pečovnik.

Ta zahtevnejši odsek (približno 500 m), kjer je potrebno zaradi zahtevnosti terena in naravovarstvenih omejitev hoditi ob kolesu, sem poleg hoje ob kolesu kolo mestoma tudi nosil.

Po prečenju sedla na tržiško stran sem spustil do makadamske ceste in nato sledil cesti in smerokazom navzdol proti Medvodju. Sledil sem glavni cesti, ki je najbolj zvožena od kamionov, ki prevažajo les.

Med potjo sem v ribniku Jelendol (031/392761) “ujel” dve postrvi in nadaljeval spust do Tržiča skozi zanimivo Dovžanovo sotesko. Za okrepčilo sem zavil še v Moje štruklje.

GPX download (save as)

Total distance: 52.62 km
Total climbing: 2223 m
Total descent: -2587 m