S kolesom po severnih obronkih Bleda

Bled-Zasip-Podhom-Višelnica-Mevkuž-Grabče-Krnica-Poljšica-Bled

Total distance: 18.19 km
Total climbing: 557 m
Total descent: -553 m

Lepa panoramska kolesarska tura po asfaltnih cestah vodi mimo nekaterih lokalnih znamenitostih Gorij. Navdihujoča pot je primerna za dobre kolesarje. Če startamo dovolj zgodaj se izognemo popoldanskim prometnim konicam. Iz Bleda se zapeljemo po Rečiški cesti do križišča za Zasip. Cesta se najprej vzpene do Zasipa, kjer zavijemo levo v Sebenje.

Pred Podhomom prečkamo pod mostom železniško progo in sledimo cesti za Vintgar. V Spodnjih Gorjah zavijemo pri kapelici levo, da se izognemo prometu in nadaljujemo do glavne ceste v Vingar. Tu zavijemo desno in po sto metrih na čebelarsko učno pot.

Po kratkem strmem vzponu se nam odpre lep razgled na blejski kot. Morda je prav to mesto navdihnilo našega največjega pesnika Franceta Prešerna, da je zapisal verz »Dežela kranjska nima lepšga kraja, ko je z okolšno ta, podoba raja.” (France Prešeren ) “Carniola does not have a prettier scene than this one: it is truly heaven’s twin.” France Prešeren (Slovenian greatest poet).


Nagrajeni smo s čudovitimi razgledi. Skozi naselje Višelnica prispemo mimo zaselka Grabče v Zgornjih Gornjah do glavne ceste. Tu nadajujemo desno do Krnice.

Za avtobusno postajo zavijemo levo v Zaboršt in čez Poljšico, kjer si lahko ogledamo Poglejsko cerkev in se spustimo nazaj na Bled.

pogled iz <a href=httpsmediabiofitbloggmedia albumpoglejska cerkev jaslice target= blank rel=noopener title=>Poglejske cerkve<a>

Na Kolodvorski ulici zavijemo desno proti kampu Velika Zaka ali levo proti Rečici.