image_pdfimage_print

Velika Zelnarica čez dolino Za Kopico

Vzpon na Veliko Zelnarico čez dolino Za Kopico za doživetje Julijskih alp

Iščete nepozaben pohodniški izziv s čudovitimi razgledi? Potem je vzpon na Veliko Zelnarico čez dolino Za Kopico prava izbira za vas. Ta srednje težka tura vas popelje skozi čudovito alpsko pokrajino, mimo planin in dolin, vse do vrha Velike Zelnarice, kjer boste nagrajeni z osupljivim panoramskim razgledom na Julijske Alpe in dolino Triglavskih jezer.

Pot / train paths
cesta na Blato (odcep Vogar)
Planina pri Jezeru (1453 m)
Planina Dedno polje (1560 m)
Dolina Za Kopico (pod Prvim, Srednjim in Zadnjim Voglom)
Prelaz Vrata (2192 m)
Velika Zelnarica (2320 m)
Mala Zelnarica (2310 m)
Greben pod Kopico, Velika in Mala Tičarica
Prelaz Štapce (1851 m)
Planina Ovčarija (1660 m)
Planina Jezero
Planina Dedno Polje
Planina pri Jezeru
cesta na Blato (odcep Vogar)

krata poti
Velika Zelnarica, 2320 m
Total distance: 20.15 km
Total climbing: 1571 m
Total descent: -1574 m


Opis
Avtobusna tura je v sezoni odlična izbira, saj vas pripelje od železniška postaje Bohinjska Bistrica do cestnega razcepa: planina Vogar – planina Blato. Na izbiro je več organiziranih prevozov dnevno. Nato se boste po asfaltirani cesti 600 m vzpenjali do planine Blato, od koder se boste usmerili na kolovoz proti planini Jezero. Kolovoz se sprva strmo vzpenja, nato pa se zmerno nadaljuje skozi gozd do planine Jezero (1453 m), kjer se vam bo odprl čudovit razgled na okoliške hribe.

S planine Jezero boste pot nadaljevali po kolovozu, ki vas bo mimo pastirskih koč pripeljal do planine Dedno polje (1560 m).

planina Dedno polje

Tu boste zapustili široko pot in se usmerili desno proti sedlu Vrata.

Pot se bo sprva rahlo spuščala, nato pa se strmo vzpenjala skozi iglasti gozd do sedla Vrata (2192 m), kjer se vam bo ponudil osupljiv razgled na dolino Za Kopico in okoliške vrhove.

Tu se lahko odpočijemo in okrepčamo z dobrotami iz nahrbtnika.
Nadaljujemo levo proti Zelnarici (naravnost Hribarice in Prehodavci) po poti, ki se prečno vzpne čez razmeroma strma pobočja.

Po nekaj minutah hoje boste zapustili markirano pot in se usmerili desno na slabše shojeno stezico, ki vas bo v nekaj minutah zmernega vzpona pripeljala na greben. Sledili boste grebenu do vrha Velike Zelnarice (2320 m), kjer boste nagrajeni s čudovitim panoramskim razgledom na Julijske Alpe, vključno z Triglavom, Bohinjskim jezerom in dolino Vrata.

Z njenega vrha pa lep razgled na dolino triglavskih jezer in jezero Ledvička. Z vrha Velike Zelnarice se boste spustili pod grebenom V. Zelnarica, M.Zelnarica, Kopica, V. Tičarica in M.Tičarica do prelaza Štapce (1851 m).

Na prevalu se desno odcepi pot za kočo pri Triglavskih jezerih in proti Dvojnemu jezeru, ki ga lepo vidimo pod seboj (desno Tičarica). pot proti Koči na Triglavskih jezerih se takoj začne strmo spuščati po odlično zavarovani poti in nato pot preide na melišče in se nato spusti do Dvojnega jezera. Vi pa nadaljujete naravnost po poti, ki se po ključih spušča po strmini, ki nato preide v gozd in travnike na planini Ovčarija (1660 m). Od tu se boste nadaljevali do planinie Dedno polje se isti poti vrnili do planine Jezero in nato do izhodišča do razcepa planina Blato – planina Vogar.

Tura po dolini za Kopico je tudi lepa turna smuka spomladi : Zadnji Vogel (Damjan_S., 07.04.2024),Kopica (Damjan_S., 07.04.2024).

Časovnica
Avtobusna postaja Bohinjska Bistrica – razcep planina Blato/planina Vogar: 600 m, 10 minut
Razcep – planina Jezero: 3600 m, 60 minut
Planina Jezero – planina Dedno polje: 1600 m, 40 minut
Planina Dedno polje – Velika Zelnarica: 2 uri 30 minut – 3 ure
Velika Zelnarica – prelaz Štapce: 1 ura 30 minut
Prelaz Štapce – planina Ovčarija: 1 ura
Planina Jezero – planina Dedno Polje – avtobusno parkirišče: 1 ura 30 minut

Opombe

Časovnica je okvirna in se lahko razlikuje glede na vašo kondicijo in izkušnje. Pred turo preverite vremensko napoved in se ustrezno opremite. S seboj vzemite dovolj tekočin (izotonične) in hrane.

Še posebno ne ker so večinoma stari in nerazumljivi in večkrat kopije bolj obiskane strani (hribi.net)

Odkrite skrite lepote Krasa na kolesu

Dobrodošli na kolesarski pustolovščini po slikovitem Krasu.

Sežana: Kjer Se Začne Naša Pustolovščina

Naša krožna kolesarska tura (Sežana-Tržič-Sežana) članov TKG je imela za cilj Tržič (Monfalcone) v Italiji. V Sežano smo vlak o: Ljubljana – Nova Gorica prispeli okoli 10h in malo pred 11h startali proti Bazovici, čez Glinščico in Trst v Tržič kamor smo prispeli popoldne.


Naslednje jutro smo od apartmaja, kjer smo prenočili odkolesarili proti železniški progi in nadaljevali ob progi dokler nismo zavili v gozd. Vozili smo v smeri kraja Jamlje in Selce. Malo pred Jamljami smo zavili na asfaltno cesto in mimo Jamelj nadaljevali po asfaltni cesti proti mejnemu prehodu Brestovica pri Komnu, kjer smo se ločili .

Glavni del ekipe je odkolesaril naprej v Sežano. Sam pa sem nadaljeval proti Novi Gorici čez Sela na Krasu.

Brestovica pri Komnu – Sela na Krasu – Cerje

Prvi izziv je strm vzpon do Sela na Krasu, kjer me nagradijo osupljivi razgledi na mejo in ožgana drevesa, spomini na največji požar na Krasu.

Sela na Krasu: Kraj Zgodovine in Poguma

Sela na Krasu , ki ležijo v Občini Miren – Kostanjevica, imajo ganljivo in pogumno zgodovino. V borovem gozdu, ki se razpenja preko planote, se je v minuli vojni bila ena najbolj krvavih bitk med partizani in nemškimi tanki. Toda že v 1. sv. vojni je tu potekala najbolj krvava fronta te vojne. Na pobočju kraške planote okrog Sel in sosednjega Doberdoba ter Fajtjega hriba so se med letoma 1915 in 1918potekale bitke med Italijani in avstro-ogrso vojsko, v kateri je bilo nič koliko slovenskih vojakov,  Na obe vojni pričajo obelžaja z imeni padlih slovenskih vojakov.

Cerje: Spominski Stolp na Vrhu Hriba

Naslednji cilj je bil Cerje, 343 m visok hrib, kjer se nahaja spominski stolp v čast braniteljem slovenske zemlje..

Od Cerja mimo Mirenskega Gradu do Nove Gorice

Od Cerja se spustim do Mirenskega gradu, duhovnega središča blizu Nove Gorice. Na spustu po požarni cesti proti Mirenskemu gradu mi je počila zračnica. Kot , da to ni dovolj, se mi pri menjavi zračnice odtrga še ventil . Na srečo sem imel rezervo s seboj.

Pot do Nove Gorice: Kolesarska Steza z lepimi razgledi

Od Mirna do Nove Gorice vas bo vodila kolesarska steza, ki je sicer slabo označena in mestoma prekinjena ali nedokončana. Zato vam priporočamo uporabo GPS naprave, saj vožnja po cesti, kjer obstaja kolesarska steza, ni dovoljena in je lahko sankcionirana.

Na poti do Nove Gorice boste prevozili čudovite kraške kraje (Šempeter, Vrtojba) , se peljali skozi tunel in uživali v čudovitih razgledih na Sveto goro. Na koncu boste dosegli Novo Gorico, kjer se lahko ustavite in raziščete to živahno mesto.

Nasveti za kolesarjenje:

  • Pred kolesarjenjem preverite vremensko napoved in se ustrezno oblecite.
  • Poskrbite, da imate s seboj dovolj tekočine (izotonične) in prigrizkov.
  • Na poti se ustavite v lokalnih gostilnah in poskusite pristne kraške jedi.
  • Ne pozabite na telefon z GPS aplikacijo za sledenje ali fotoaparat in navigacijo, da boste ujeli čudovite razglede!

Čarobno potovanje: Baška grapa, dolina Soče in Sveta gora

Pripravite se na čarobno potovanje, kjer vas bodo očarale dih jemajoče pokrajine, bogata zgodovina in duhovni mir Baške grape, doline Soče in Svete gore. To očarljivo potovanje vas bo popeljalo skozi zelene doline ob smaragdni reki Soči do vrha Svete gore, romarskega kraja, prežetega z duhovnim pomenom.

Raziskovanje Baške grape in doline Soče z avtom in vlakom

Očarljivo Baško grapo in dolino Soče boste najlažje in najhitreje prepotovali z avtomobilom ali vlakom. Skozi dolino se vije Bohinjska železnica, slikovita železniška proga, ki ponuja edinstven pogled na okoliške lepote. Vaša avantura se začne na železniški postaji Bohinjska Bistrica, kjer se boste podali na umirjeno vožnjo proti Mostu na Soči ali Podbrdu.

Slikovita vožnja ob reki Bači

Odločitev za potovanje z avtomobilom vas bo nagradila z nepozabno vožnjo ob reki Bači. Serpentinaste ceste in položna pobočja dajejo osvežujoč kontrast mirni pokrajini, ki se razprostira pred vami. Ko se premikate po vijugastih poteh, bodite pozorni na očarljive vasi in rustikalna naselja, ki so posejana po podeželju.

Veličastno sotočje rek

Bodite priča očarljivemu sotočju rek Bače in Idrijce v Bači pri Modreju, kjer se nato njune vode zlijejo v mogočno reko Sočo. Ta slikovit kraj v bližini Mosta na Soči priča o moči in lepoti narave.

Energija v Mostu na Soči

Most na Soči i, živahno mesto, ki leži na bregovih reke Soče, je stičišče ljubiteljev aktivnosti na prostem in narave. Raziščite energetski park ob reku, ki izkorišča moč obnovljive energije, in uživajte v dih jemajočih razgledih z mostu.

Pogled z mostu v Mostu na Soči je balzam za oči. Do Kanala na Soči nas nato spremlja smaragdna Soča.

Odkrivanje očarljivega naselja, Kanal ob Soči

Sredi bujnega zelenja doline Soče leži slikovito naselje Kanal ob Soči. Ta očarljivi kraj se ponaša z bogato zgodovino in očarljivim ambientom. Sprehodite se po tlakovanih ulicah, občudujte nenavadno arhitekturo in se potopite v edinstven značaj mesta.

Poglobite se v zgodovinske čare Kanala

Kanal ob Soči je več kot le slikovito mesto; je zakladnica zgodovinskih draguljev. Občudujte osupljivo arhitekturo cerkve Marijinega vnebovzetja, se čudite okrašenemu vodnjaku in se poklonite spomeniku Valentinu Staniču, duhovniku, alpinistu , pesniku, pisatelju in učitelju.

Očara nas slikovit , zanimiv in znamenit trg v Kanalu ob Soči

Vzpon na Sveto goro: romanje in duhovni turizem

Podajte se na duhovno potovanje na Sveto Goro, romarski kraj, ki leži na hribu nad dolino Soče. Ta cenjena lokacija ima izjemen verski pomen, saj privablja romarje od blizu in daleč. Medtem ko ostanki utrdb iz prve svetovne vojne morda niso vidni, ostaja vsakoletno romanje v marijansko svetišče Gospe Svete gore zelo priljubljena tradicija.

Uživanje v sijaju svetogorske bazilike

Svetogorska bazilika , posvečena Svetogorski Materi Božji., je veličastna bazilika na vrhu Svete Gore, je mojstrovina arhitekturnega sijaja. Njegova impozantna prisotnost in spokojno vzdušje vzbujata občutek strahospoštovanja in spoštovanja. Vzemite si trenutek, da cenite zapletene podrobnosti notranjosti bazilike in pustite, da vas preplavi mir.

Odkrite Marianski muzej

Poglobite se v bogato versko dediščino Svete Gore v Marijanskem muzeju, posvečenem zgodovini marijanskega svetišča. Ta muzej, ki je ob nedeljah odprt za javnost, ponuja fascinanten vpogled v duhovno dediščino regije.

Prepustite se kulinaričnim užitkom pri Žogici

Svojo pot zaključite z zasluženo pogostitvijo v restavraciji Žogica, ki se nahaja v bližini znamenitega Solkanskega mostu. Okusite prijetne okuse žlikrofov s tartufi, tradicionalne slovenske jedi. Po okrepčilu pa se sprehodite in uživajte v dih jemajočem razgledu na Solkanski most, mojstrovino inženirstva, ki se razteza čez reko Sočo.

Potovanje nepozabnih spominov

Raziskovanje Baške grape, doline Soče in Svete Gore vam bo pustilo obilico nepozabnih spominov. Od očarljivih pokrajin do bogate zgodovine in duhovne vedrine, to potovanje se bo nedvomno dotaknilo vaše duše in pustilo hrepenenje po več. Podajte se na to avanturo in odkrijte skrite bisere, ki vas čakajo v osrčju zahodne Slovenije.

na avtovlaku proti Bohinjski bistrici

Dodatni nasveti za izboljšanje vaše izkušnje:

Načrtujte svoje potovanje spomladi ali jeseni: ti letni časi ponujajo prijetne vremenske razmere in manj gneče, kar vam omogoča, da v celoti cenite naravne lepote regije.

Bled, okoli jezera, okoli otoka in na otok

Za Bled je slovenski pesnik France Prešern nekoč zapisal: “dežela kranjska nima lepšga kraja kot je z okol´co ta podoba raja” . Romantična podoba kraja z jezerom , otokom, cerkvijo in gradom je danes kot nekdaj , le novodobnih romarjev je veliko več.

Predstavitev Bleda


biser sredi jezera

Ko boš prišla na Bled , Festival Bled .

Izvajalec: Jelka Cvetežar
Avtor besedila: Frane Milčinski – ”Ježek”
Avtor glasbe: Bojan Adamič

Z združitvijo več vasi je leta 1960 nastalo mestno naselje Bled . Današnje urbano naselje je nastalo z združitvijo vasi Grad, Mlino, Rečica, Zagorice in Želeče, ki so razporejene okoli jezera in ločene z vrsto samostojnih vzpetin (Grad/Grajski hrib 599 m nm, Straža 646 m nm, Kozarca 558 m nm, Velika in Mala Osojnica 756 oz. 685 m nm in Ravnica 729 m nm. 

Zgodovina Bled-a

Prve redke sledi človeka na Bledu segajo v kameno dobo. V železni dobi, ko so v alpskih krajih pričeli pridobivati železo, je bila poseljenost vedno gostejša. Prvi obiskovalci Bleda so bili romarji, ki so iz Kranjske, Koroške, Štajerske, Primorske, Furlanije in Avstrije romali k Marijini cerkvi na otoku. Janez Vajkard Valvasor, plemič in polihistor Kranjske v knjigi Slava vojvodine Kranjske iz leta 1689 med drugim poroča tudi o blejskih termalnih vrelcih. Razvoj turizma sega v leto 1855, ko je švicarski zdravilec Arnold Rikli med prvimi spoznal zdravilne naravne danosti (sonce, voda, zrak) Bleda.

V letu 1870 je z dograditvijo Gorenjske (železniške) proge Ljubljana—Trbiž kraj dobil svojo železniško postajo v Lescah. Z Bohinjsko železniško progo je kraj dobil postajo nad jezerom , danes Bled jezero. Bohinjska železniška proga vključuje tako 89 km dolgo Bohinjsko (Jesenice-Gorica) kot 55 km dolgo t. i. Kraško progo (Gorica-Trst), skupaj 144 kilometrov dolg odsek sicer 717 kilometrov dolge železniške povezave PragaJeseniceGoricaTrst. Zgrajena je bila med letoma 1900 in 1906 kot povezava srednje  Evrope  z Jadranskim morjem.

Med obema vojnama je postal Bled najbolj svetovljansko letovišče v Jugoslaviji in poletna rezidenca Karađorđevićev, kot tudi središče političnega in diplomatskega življenja v poletnih mesecih.  Po 2. sv. vojni so prešli objekti nekdanje kraljevine v slovenske roke. Zaradi svetovnega slovesa in  Titove rezidence (Vila Bled)  je Bled ostal “srečevališče” mnogih državnikov, politikov in kulturnikov iz domovine in tujine.

Nekaj povezav: Bled meteo, Lepote Bleda , Strategija trajnost. razvoja Bleda ,, Meteotrend Bled

Kot naslov pravi, je ta članek povezan z aktivnostmi okoli blejskega, jezera in otoka.

Okoli jezera po cesti in peš poti

Gre za najbolj obiskano krožno pot okoli jezera, ki ponuja veliko zanimivega od opazovanja živali , ribičev, čudovitih razgledo in pogledov na otok v vseh letnih časih.

Okoli jezera po kulturno zgodovinski poti

Pot okoli jezera bomo začeli pri zbirnem mestu pred hotelom Park in nadaljevali po sončni stran v smeri gradu.

Povzpnemo se do občinske stavbe in nato spustimo do jezerske promenade.

Najprej gremo mimo spomenika prvemu arhitektu parka, G. Svensonu, in naprej mimo skulpture cveta ciklame kiparja Slavka Oblaka.

Potem je tu še nekaj skulptur iz starega parka.

Pred pristanom zapustimo pot ob jezeru in se usmerimo k zdraviliškemu parku.

Od zdraviliškega parka nadaljujemo proti vili Prešeren, kjer na razpotju poti stoji spomenik našemu največjemu pesniku Franceta Prešerna,

Za spomenikom nadaljujemo po stopnicah proti cerkvi sv. Martina, kjer nas pri vhodu na dvorišče pričaka vrtno znamenje Marije, ki ga je zasnoval Jože Plečnik

Nadaljujemo čez dvorišče proti gradu.

Nadaljujemo mimo gradu na ragledno ploščad s pogledom na jezero. Poleg ploščadi je opremljena plezalna stena.

Nadaljujemo naprej po stopnicah in se spustimo na razgledno pot. Ustavimo se na razglednih točkah s pogledom na jezero in klopcami za počitek. Ko pridemo na razcep zavijemo levo in hodimo 50 m , nakar se spustimo na cesto ob jezeru in nadaljujemo proti veslaškemu centru. Od veslaškega centra nadaljujemo proti veliki Zaki in mimo kampa in rent-a-boat po pločniku. Na ovinku se pot spusti po stopnicah do jezera in nadaljujemo po mostovžu, kjer je lep razgled na otok in jezero. Skali v vodi je polno kovancev sprehajalcev.

Nadaljujemo po poti ob jezeru, ki se pod vilo Bled zoži v ozek prehod. Tu srečamo Bobija, akademskega slikarja, ki ob dnevih brez padavin razstavlja slike otoka in cerkve na otoku v vseh letnih časih in urah dneva

Nato nadaljujemo mimo čolnarne, kjer poleti lahko srečamo, še enega slikarja, ki ima na ograji vile Bled razstavljene slike otoka, predvsem s poletnimi motivi.

Nadaljujemo po peš poti mimo hotela Toplice do restavracije Park, kjer si lahko privoščimo sladogled (sladogled-najboljši sladoled) ali kremšnito s kozarcem muškatnega vina.

Okoli jezera po razgledni poti pod grajskim pobočjem in pod Stražo

Pot začnemo pred hotelom Park in nadaljujemo ob jezeru do prešernovega spomenika, kjer se usmerimo proti gradu. Ko pridemo do strmega dela stopnic, zavijemo levo na gozdno pot in nadaljujemo pod skalo, na kateri stoji grad.

#image_title

Kmalu se spustimo do veslaške promenade ali pa nadaljujemo po obronkih do odcepa za Višce in nato še 100 m, kjer zavijemo ostro levo in pri naslednjem križanju desno in se spustimo do veslaške promenade.

#karta

Na drugi strani jezera se pri trgovini Merkator v Mlinu (steber s smernimi tablami) vzpnemo najprej po manjših stopnicah nato pa po stezi na strmem travnatem pobočju. Ko pridemo do stebra s smernimi tablami za( Megre, Mlino, Razgledna pot) zavijemo levo na razgledno pot in nadaljujemo do sedla, kjer se spustimo do spodnje postaje sedežnice . Po cesti nadaljujemo do hotela Berc, kjer zavijemo levo in se držimo levo , Ko pridemo do hotela Korotan (poraščen s plezalkami) se spustimo po stopnicah do jezera.

Okoli jezera po snegu

Je najbolj idiličen sprehod okoli jezera. Če nismo prezgodnji, je pot okoli jezera že splužena.

Okoli jezera ponoči

Okoli jezera ob veselem decembru

Okoli jezera z opazovanjem živali

Okoli jezera z nordijskimi palicami

Pot okoli jezera je zanimiva tudi za nordijsko hojo, razen v glavni sezoni, med vikendom ali prazniki.

nordijski stil

Okoli jezera po hribih in ob jezeru

S hriba na hrib, okoli jezera

Vrhovi okoli Blejskega jezera so vsak zase priljubljena in zanimiva destinacija. Naš pohod »po hribih in ob jezeru okoli jezera« pa to združuje v edinstven pohodniški izlet – na krog vrhov nad Blejskim jezerom, izmed katerih prav vsak nudi edinstven razgled. Od Straže, Male Osojnice, Ojstrice do gradu na grajskem hribu so raj pohodnike kot za fotografe,

Okoli jezera s fijakerjem

Mali krog

Mladoporočenci se lahko s fijakerjem zapeljejo okoli jezera in do jezera.

Okoli jezera z ribiškim pridihom

Če imate srečo, lahko poleti “ujamete” ribiča, ki je imel še več sreče in ujel kapialskega krapa. Več o ribolovu na blejskem jezeru je na strani Ribiške družine Bled. Neuradni rekorder je 245 cm velik som.

Okoli jezera s kolesom

Veliko ljudi kolesari po sprehajalni “peš” poti, kar je ob velikem številu sprehajalcev večkrat nemogoče ali tudi prepovedano s prometno signalizacijo. Posebno ozka pot pod vilo Bled je preozka za kolo. Zato sta na zemljevidu razširjeni kolesarski poti, ki omogočata tudi daljše kolesarjenje.

“prvi kolesarji na Bledu”

Če se na Bled pripeljete z avtomobilom, je najudobneje, da začnete na severni obvoznici na parkirišču pri trgovskem centru Špar ali parkirišču ob Cankarjevi cesti. Brezplačno parkirišče je samo na betinovem klancu. Sam sem začel pri parkirišču ob Cankarjevi cesti in nadaljeval po makadamu nasproti parkirišča, Levstikovi cesti, prečkal Ljubljansko cesto in čez Grič do bencinske postaje, kjer sem zavil na Seliško cesto (severno obvozno cesto). Nato ztavijete proti  železniški postaji, se spuzstite dso Velike Zake in mimo kampavzpnete do Vile Bled. Po glavni cesti nadaljujete do začetka vaše ture.

Krožna pot, 9 km krog , cestno kolo

Severna obvoznica-Kolodvorska-Kidričeva-Mlino-Mlinska cesta-prelazMegre- cesta v Megre- Cankarjeva cesta

Ta tura je g je primerna za gorska kolesa, saj vključuje “prelaz Megre” s strmim vzponom in zahtevenim spustom. V Mlinu zavijete v smeri Selo in po Mlinkski cesti peljete do apartmajev Ledrar, kjer zavijete levo po cesti s kockami.

Severna obvoznica -Kolodvorska-Kidričeva-Mlino-c. v Megre-Cankarjeva cesta, gorsko kolo

Za hišo zavijete desno in po strmem klancu do “Riklijeve kapelice” kjer se držite desno. Po spustu se držite levo in po gozdni cesti mimo zapornic dosežete cesto v Megre, kjer na križišču zavijete levo na Cankarjev o cesto. Gorsko kolo je obvezno.

Okoli jezera s turističnim vlakom

eden najlepših turitičnih vlakov

Turistični vlakec ima 6 postaj: restavracija Panorama ( v bližini restavracije Park), Mlino, Velika Zaka, železniška postaja, Mala Zaka in športna dvorana Bled.

Okoli otoka in na otok

S plavanjem

Najkrajša razdalja od obale do otoka je od vile Bled, najdaljša od Male zake, drugače pa je možo plavati iz vseh strani, razen promenade, kjer je kopanje prepovedano. Na otoku lahko greste iz vode samo na splavu nasproti Male Zake.

S čolnom

Čoln si sposodite v Veliki Zaki ob sodniškem stolpu, Mlinu ali poleg doma ribičev.

S pletno na otok

Pristani so v Mlinu, pod estavracijo Park in v Veliki Zaki. Pletnarji radi rečejo, če nisi šel s pletno na otok, je kot, da nisi bil na Bledu. Zgodovina pletne sega v čas Marije Terezije.

vse smeri

Peš ali z drsalkami pozimi na otok

To je v času globalnih klimatskih sprememb izredno redko. Nazadnje je bil led dovolj debel leta 2012.

Ostale akivmosti

Dodatni nasveti za izboljšanje vaše izkušnje:

Načrtujte svoje potovanje spomladi ali jeseni: ti letni časi ponujajo prijetne vremenske razmere in manj gneče, kar vam omogoča, da v celoti občudujete naravne lepote regije.

Dolina spodnje Radovne s kolesom

Dolina spodnje Radovne je dobila ime po istoimenski reki. Dolino zgornje Radovne predstavlja naselje Zgornja Radovna . Kolesarska pot Krnica-Zgornja Radovna je ena najlepših v TNP-ju.

Opis alpske doline

Dolina reke Radovne, stisnjene med planoti Mežaklo in Pokljuko, je robni del Triglavskega narodnega parka. Na njenem začetku se združita dve ledeniški dolini – Kot in Krma, v zaključnem delu pa jo krasi 1600 metrov dolga divja soteska Vintgar12. Ta čudovita alpska dolina v Sloveniji je priljubljena predvsem med kolesarji, saj skoznjo poteka kolesarska pot, Bled-Mojstrana . Ob poti lahko opazujete idilično Radovno . Na koncu pa s svojo idiličnostjo navdušuje umetno jezero Kreda. Dolino so po ljudskem pričevanju prehodili tudi Napoleonovi vojaki, kar priča t.i. Napoleonov kamen. Poleg tega je dolino zaznamovala tudi 2. svetovna vojna – spomenik Požgane Radovne in ostanki Smolejeve domačije so spomin in opomin na nesmiselnost vojn13.

Če se odpravite na to pot, boste lahko uživali v čudoviti naravi in zgodovinskih sledovih, ki jih ponuja Dolina Radovne

Dostop

a) Zapeljemo se na Bled, nato pa sledimo oznakam za Gorje in Pokljuko. V smeri Pokljuke se peljemo do naselja Krnica, kjer pred avtobusno postajo zavijemo desno navzdol v smeri Mojstrane, Zgornje Radovne in Krme. Zapeljemo se čez most in parkiramo na desni strani pri tabli.

b) parkiramo na Bledu na parkirišču ob cesti za Gorje in nadaljujemo s kolesom v smeri Gorij in Pokljuke kot v a)

Z izhodišča (a), od koder se nam odpre lep pogled na jez na reki Radovni, nadaljujemo po asfaltni cesti v smeri Mojstrane, Zg. Radovne in Krme. Pri koncu naselja Krnica vstopimo v območje Triglavskega narodnega parka, mi pavozimo po cesti, ki poteka po levem bregu reke Radovne. Peljemo se mimo prenovljene HE Gorje. Nadaljujemo naprej do prevala Debeli kamen, kjer se cesta spusti do reke. Pri spominskem parku Požgana Radovna zavijemo na makadam in nadaljujemo proti jezeru. Jezero je posledica površinskega izkopavanja krede, po katerem se tudi imenuje. Poleti je priljubljeno kopališče in pozimi drsališče.

Nazaj se vrnemo tako, da naredimo krog okoli jezera (kadar mostu ne odnese reka). Trenutno je najbližji most čez Radovno (ob jezeru ) odnesla reka. Od jezera nadaljujemo proti kmetijama Pongrc in Kamenjak, kjer pridemo na asfaltno pot , ki vodi na z most čez Radovno in na glavno cesto. Tu zavijemo levo in se po glavni cesti zapeljemo nazaj v Krnico. Ko pridemo do glavne ceste za Pokljuko, se pri avtobusni postaji usmerimo desno proti Poljšici in sledimo cesti za Bled . Ko pridemo do železnice zavijemo najprej desno in po kratkem vzponu levo čez most in kmalu nato desno mimo kmetijske zadruge. Ko pridemo do Kolodvorske ulice lahko zavijemo desno na ŽP, kjer si privoščimo kratek počitek v Hlapon baru.

Garmin SPX pro

Turni smuk Vrh Dlani 

Turni smuk Vrh Dlani ni posebno priljubljeno izhodišče za turne smučarje, čeprav omogoča 3km spusta pri 530 m višiske razlike ob samo ~50 vm vzpona.

V grebenu Spodnjih Bohinjskih gora med Šijo in Voglom se dviga 1852 metrov visok vrh, ki ponuja ob lepem in suhem vremenu osupljiv razgled od Jadranskega morja do Triglava. Kot na dlani pa se kaže smučišče na Voglu.

#image_title

Pri vzponu na vrh je bilo ključnega pomena upoštevati pogoje snežne skorje in temu ustrezno opremljenost, saj je zaradi osojne lege terjalo previden korak in uporabo srenačev. Spust z vrha je ponudil odlično priložnost za elegantne zavoje po belem prahu in adrenalinsko doživetje. Pri tem je bilo pomembno izbrati pravilno smer zaradi ruševja za varen spust do spodnje postaje. Tako sem se v zadnji konti po Zadnjimi Vogli držal levega prehoda in nato desno, da sem prismučal točno spodnje postaje. Desni prehod pa vodi višje na pisto.
Avto us Lj-Bohinnj ima postajo poleg parkirišča od koder vozi avtobus do spodnje postaje gondole. Popoldanska karta za upokojence pa znaša 30 Eur.

Tura je bila nepozabna zaradi dobrih snežnih razmer ob lepem vremenu na krasnem vrhu, ki so omogočili resnično uživanje v turno smučarskem doživetju.

Zimska pravljica v Sillianu, vzhodna Tirololska

Ko se konec leta potopimo v očarljivo mesto Sillian v Vzhodnem Tirolskem, začutimo čarobnost zime. Poleg svoje očarljivosti je kraj poznan po smučarskem središču Hochpustertal. Pogled na Tirolske gore pozimi je prizor, vreden občudovanja. Vršaci nosijo kraljevsko snežno krono obsijano s soncem. Dolina pa blesti v nežni zimski tišini.

Občina Sillian v Hochpustertalu (najvzhodnejši del doline Val Pusteria) ob vznožju gore Thurntaler je razdeljena na vasi Arnbach, Sillian in Sillianberg.

Prosti čas izkoristimo, da s fotoaparatom zabeležimo edinstvene čare Silliana pozimi. Leseni most iz 18. stoletja.

Grad in cerkev pod grdom okrašena s snegom.

Naša pot nas vodi skozi zasnežene ulice prek znamenitega starega lesenega mostu iz 18. stoletja in po Koflerjevi poti (v spomin na nekdanjega župana) do gradu.

Grad Heinfeles v zimskem sijaju. Ob vzponu na grič do gradu Heinfeles se nam odpirajo lepi pogledi na dolino. Ko ga najdeno ogrnjenega v bleščeč plašč snega, dobi srednjeveška arhitektura dobi pravljični videz ob beli podlagi. Grad je preurejen v muzej.

Smučarski center Hoschpustertal z najvišjim vrhom Thorntaler ( 2.407m).

Ko zimsko sonce zaide, ustvarja rožnato svetlobo nad zasneženo pokrajino, razmišljamo o dnevu, polnem tihe lepote Silliana v njegovi zimski opravi. Čar mesta ujetega med vršace nas vabi, da se vrnemo in ponovno doživimo čarobnost zasneženega pobega.

Smuk v dolino

Total distance: 6.58 km
Total climbing: 2 m
Total descent: -1308 m

Priporočljiva pot: mejni prehod Karavanke – Spittal  – Lienz – SILLIAN, razdalja iz Ljubljane je 330km, predviden čas za pot je 3ure in 15minut.

Na poti je potrebno plačati predor Karavanke 7,80€ z DDV za osebna vozila, ter avstrijsko vinjeto. Nakup 10 dnevne vinjete, stane 11,50€.

Priporočljiva nastanitev: DOLOMITEN RESIDENZ SPORTHOTEL SILLIAN 4*S , Sillian 12,  Hotel se nahaja na levi strani ob glavni cesti in ima pokrit dovoz. Brezplačno parkirišče se nahaja ob hotelu

S kolesom po Dravskem polju: Zamušani-Pragersko

S kolesom po Dravskem polju je najbolj slikovito ob Dravi. Nadalje gre tura ob železniški progi Pragersko-Ormož, kjer pa je malo manj ovinkov. Tura je kombinacija več tur : dravske kolesarske poti Maribor-Ptuj, Stkp in kolesarjenja po dravskem polju. Cilj je bil tudi zadnji žig za Stkp v Gorišnici na Dominkovi domačiji.

Etapo Gorišnica- Maribor sem prevozil že pred korono v obratni smeri, ki pa sem jo zaključil v Zamušanih na želežnišiki postaji, ker sem lovil zadnji večerni vlak. To etapo sem prevozil skupaj z etapo 29 in 30.
Tudi predhodno etapo Planinski dom na Boču – Gorišnica se odpeljal že pred korono, ki pa sem jo zaključil v Moškanjcih na ŽP(brez žiga v Gorišnici), ker sem lovil vlak.

Total distance: 36.76 km
Total climbing: 83 m
Total descent: -47 m

Iz ŽP Zamušani sem odkolesaril po malo prometni asfaltni cesti v Gorišnico in nato v v smeri Moškanjcev do Dominkove domačije in žigosal STKP dnevnik.

Nato sem nadaljeval po lepi kolesarski stezi s karakimi prekinitvami čez Borovce do Ptuja in Ptujskega jezera.

V Ptuju sem pri gostilni Ribič zavil na most čez Dravo in odkolesaril čez Zgornjo Hajdino po Mariborski cesti do Kidričevega. Manj prometno bi bilo čez Spodnjo Hajdino.

Od Kidričevega naprej sem v glavnem kolesaril ob železnici najprej po Kopališki cesti , nato čez Strniše in Cirkovce do Pragarskega direktno na postajo.


Tako je bila dodatna etapa skratkim kolesarjenjem ob Ptujskem jezeru in Dravi in po dravskem polju še pika na “i” za zaključek STKP.

Skupaj s kolesom sem potoval z vlakom vse od Lesc do Zamušanov relativno hitro: od 7h30 do 11h30. Pri tem pa je bilo potrebno 3 krat prestopiti: Ljubljana, Zidani most in Pragersko.

Večji problem je potovanje s kolesom v obratni smeri v popoldanskih ali večernih urah, ker ni prostora za kolesa na vlaku (intercity ). Zato sem imel še kolesarsko torbo s seboj. Ampak ni bila potrebna, ker so intercity garnituro “pendolino” (Mb-Lj.) zamenjali s “Štadlerjevo”, ki ima prostora za 6 do 10 koles.

Slikovita krožna pot ob morju in čez hrib: Portorož – Piran-Beli križ-Portorož

To je ena najlepših krožnih peš poti ob Piranskem zalivu. Zame je najlepši jesenski tekaški krog.

Total distance: 8.79 km
Total climbing: 74 m
Total descent: -54 m

Startal sem v Portorožu pred hotelom Kempinski, kjer je imal start tudi Dream Drive. Nadaljeval sem ob obali mimo nekdanjega skladišča soli Monfort in skladišča soli Grando . Čez center Pirana in do punte je šlo bolj počasi. Je pa bilo dovolj osvežitve z morja.

Posebno na punti je bilo zelo slikovito. Tudi komunala je še pravi čas pospravila ležalnike.

Sledil je še kulturno zgodovinski del z vzponom do cerkve svetega Jurija in na zvonik svetega Jurija.

Fiesa je samevala v vetru, ki je omogočal kajtanje samo izkušenim kajtarjem.

Zaključiil sem v vili Viezzoli.

garmin epix Pro

S kolesom v kraljestvu kralja Matjaža

Dom na Peci (1685 m) v kraljestvu kralja Matjaža daje občutek pravega gorskega kolesarjenja. Visokogorski gozd in svež gorski zrak dajeta dovolj moči za premagovanje tako kratkih strmin kot dolgih položnih klancev. Dom na Peci je poleg Poštarskega doma na Vršiču (1888 m) drugi najvišji cilj na STKP.

Podpeca – Dom na Peci

Iz Podpece smo se dokaj hitro povzpeli do koče na Pikovem. Ob koči pa se nahaja še cerkev sv. Helene in kapelica.

Vzpon proti Domu na Peci se prične z vzponom po ozki makadamski cesti proti kmetiji Pik pod Pikovim vrhom. Nato pa sledi steza proti severu do makadamske ceste kjer se prične dolg vzpon proti Domu na Peci. Pot vodi po gozdovih Pece, preko križišča imenovanega Vrh šteng, posebej zanimiv pa je del skozi skalnato/peščeni podor.

Podpeca-dom na Peci

Vzpon do avtomobilskega obračališča Jakobovo je zmerno strm. Od obračališča proti Domu na Peci pa se makadamska cesta spremeni v gozdno vlako, ki ni vzdrževana in težko prevozna. Kolesarjenje je v tem delu težavno in je lažje vleči ali porivati kolo. Od parkirišča zavijete desno in nadaljujete po vlaki, ki je tudi planinska pot. Planinska pot se nato nadaljuje naravnost, mi pa zavijemo strmo levo po kolovozni razjedeni poti.

Total distance: 17.13 km
Total climbing: 1333 m
Total descent: -231 m

Dom na Peci – planinski dom Pri Kumru – Črna

Od doma do ceste smo se spustili po planinski poti, kjer smo večji del šli ob kolesu. Od Doma na Peci se STKP spusti v dolino Tople. Sedaj je Topla čudovita, slikovito gorska dolinica polna prelepih kmetij. Pred letom 1970 pa je bila ta dolinica znana po rudniku svinca in cinka, kjer so na leto izkopali do 17000 ton rude.

Rudnik Topla

Cesta po dolini Tople je v prvem delu asfaltirana in precej strma, po kakšnih 5 km, pa asfalt zamenja makadam. Peljemo se mimo rudnika Topla in plezališča Burjakove stene . Cesta se vzpenja do sedla (1415m) pod Šoparjevim vrhom .

Dom na Peci-planinski dom pri Kumru-Črna

Na sedlu se cesta spusti v dolino Koprivne. Po krajšem spustu se STKP priključi na cesto, ki vodi iz doline proti planini Luže, kjer je tudi prehod v sosednjo Avstrijo. V tem delu gre STKP po skrajnem robu Slovenije. Na koncu se vzpnemo po strmem makadamu do planinskega doma pri Kumru, kjer si naberemo moči in posladkamo s kvočevimi nudelni. Od Kumra je sledil še dolg spust v Črno.

Total distance: 41.75 km
Total climbing: 872 m
Total descent: -1977 m
Garmin epix PRO