Dolina spodnje Radovne s kolesom

Dolina spodnje Radovne je dobila ime po istoimenski reki. Dolino zgornje Radovne predstavlja naselje Zgornja Radovna . Kolesarska pot Krnica-Zgornja Radovna je ena najlepših v TNP-ju.

Opis alpske doline

Dolina reke Radovne, stisnjene med planoti Mežaklo in Pokljuko, je robni del Triglavskega narodnega parka. Na njenem začetku se združita dve ledeniški dolini – Kot in Krma, v zaključnem delu pa jo krasi 1600 metrov dolga divja soteska Vintgar12. Ta čudovita alpska dolina v Sloveniji je priljubljena predvsem med kolesarji, saj skoznjo poteka kolesarska pot, Bled-Mojstrana . Ob poti lahko opazujete idilično Radovno . Na koncu pa s svojo idiličnostjo navdušuje umetno jezero Kreda. Dolino so po ljudskem pričevanju prehodili tudi Napoleonovi vojaki, kar priča t.i. Napoleonov kamen. Poleg tega je dolino zaznamovala tudi 2. svetovna vojna – spomenik Požgane Radovne in ostanki Smolejeve domačije so spomin in opomin na nesmiselnost vojn13.

Če se odpravite na to pot, boste lahko uživali v čudoviti naravi in zgodovinskih sledovih, ki jih ponuja Dolina Radovne

Dostop

a) Zapeljemo se na Bled, nato pa sledimo oznakam za Gorje in Pokljuko. V smeri Pokljuke se peljemo do naselja Krnica, kjer pred avtobusno postajo zavijemo desno navzdol v smeri Mojstrane, Zgornje Radovne in Krme. Zapeljemo se čez most in parkiramo na desni strani pri tabli.

b) parkiramo na Bledu na parkirišču ob cesti za Gorje in nadaljujemo s kolesom v smeri Gorij in Pokljuke kot v a)

Z izhodišča (a), od koder se nam odpre lep pogled na jez na reki Radovni, nadaljujemo po asfaltni cesti v smeri Mojstrane, Zg. Radovne in Krme. Pri koncu naselja Krnica vstopimo v območje Triglavskega narodnega parka, mi pavozimo po cesti, ki poteka po levem bregu reke Radovne. Peljemo se mimo prenovljene HE Gorje. Nadaljujemo naprej do prevala Debeli kamen, kjer se cesta spusti do reke. Pri spominskem parku Požgana Radovna zavijemo na makadam in nadaljujemo proti jezeru. Jezero je posledica površinskega izkopavanja krede, po katerem se tudi imenuje. Poleti je priljubljeno kopališče in pozimi drsališče.

Nazaj se vrnemo tako, da naredimo krog okoli jezera (kadar mostu ne odnese reka). Trenutno je najbližji most čez Radovno (ob jezeru ) odnesla reka. Od jezera nadaljujemo proti kmetijama Pongrc in Kamenjak, kjer pridemo na asfaltno pot , ki vodi na z most čez Radovno in na glavno cesto. Tu zavijemo levo in se po glavni cesti zapeljemo nazaj v Krnico. Ko pridemo do glavne ceste za Pokljuko, se pri avtobusni postaji usmerimo desno proti Poljšici in sledimo cesti za Bled . Ko pridemo do železnice zavijemo najprej desno in po kratkem vzponu levo čez most in kmalu nato desno mimo kmetijske zadruge. Ko pridemo do Kolodvorske ulice lahko zavijemo desno na ŽP, kjer si privoščimo kratek počitek v Hlapon baru.

Garmin SPX pro