Plesišče

Plesišče je 1790 m visok vrh, ki se nahaja jugovzhodno od Viševnika. Z vrha je lep razgled na Pokljuko, Spodnje Bohinjske gore, Ablanco, Tosc, Veliki Draški vrh, Triglav, Viševnik ter ostale vrhove nad Pokljuko.

Z rudnega poja se usmerimo proti smučišču nato pa se vzpenjmo ob robu smučarske proge. nadaljujemo po smučišču druge bolj strme smučarske proge. Tudi druga vlečnica se kmalu konča, mi pa nadaljujemo po poti, ki preide v manjšo razmeroma strmo grapo. Proti vrhu grapice se pot razmeroma strmo vzpne, nato pa se nenadoma položi in nas mimo opuščene lovske opazovalnice pripelje na razpotje. Nadaljujemo naravnost v smeri Viševnika (desno Lipanca in Viševnik čez Kačji rob) po bolj strmi poti, ki nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na manjše sedelce, s katerega se nam odpre lep razgled na Spodnje Bohinjske gore.
Na sedelcu zapustimo markirano pot, ki vodi na Viševnik in vzpon nadaljujemo levo po stezi, ki nas najprej pripelje na predvrh Plesišča, sledimo vse do omenjenega vrha

Ples se po vsakem sneženju začne že zgodaj, vendar ostane še dovolj nedotaknjenih skokov in zavojev za previdne. Zgoraj na položni strmini redki macesni in spodaj smrekov gozd zmanjšajo snežne napetosti in tveganje za za plaz. Sem se pa izognil strmini proti Konjščici in smučal na drugi strani grebena. Nižje v gozdu pa je sveži sneg samo prekril stare vijuge.

Plesišče 2023

Na Zatrniku je bila že megla in skorjast sneg, medtem ko je na Rudnem polju sijalo sonce. Bila je lepa krožna tura čez smučišče na Plesišče in po pršiču v gozdu nazaj na spodnje smučišče v smeri Rudnega polja. Na Plesišču in višje je poplesaval veter, medtem ko je v zavetrju še grelo popoldansko sonce. Opozorila me je redarka na smučišču ( vojakinja ), da je vzpon v smeri Viševnika možen samo po levi strani vlečnice.

Dodaj odgovor