Blejske kolesarske avanture – Bled Bike Adventures

Bled z Bohinjem omogoča lepe kolesarske avanture za vsakega kolesarja. Tudi če je kolo ostalo doma, je v kampu V. Zaka pestra izbira koles. Kolesarska karta  ponuja lepo izbiro tur. Nekaj tur sem si prilagodil za e-bike, ki sem si ga sposodil v kampu in bike festivalu in jih dodal v opis kolesarski tur. 

Fotogalerija s kratkimi opisi je na WINSUM

Za prvo turo je bila za idejo tako imenovana MEDENA POT in je ponudila ohladitev v Savi v drugem vročinskem valu, ki je zajel Slovenijo. Za najtoplejši dan se prileže tura ob Savi.
Z Bleda sem krenil pod Stražo in skozi Selo do Ribnega in čez Savo. Pri odcepu za Talež se je ponudila prva osvežitev. Nato sem nadaljeval proti Radovljici in pri sotočju Sav je bilo ravno prav vroče za drugo osvežitev. sotočje sav
Nato sem se zapeljal mimo Šobca in Bleda do Piškovnice. Tu je bila Sava za kakšno stopinjo hladnejša. Od tu sem se nadaljeval nazaj do kampa in po gozdni cesti čez Megre v Bohinjsko belo. Čez Megre sem moral stari mestni bike vleči za ušesa, da sem prilzel čez. Turo sem zaključil na pikniku ribiških dobrot blanskih ribičev iz Bohinjske bele in kopanjem pod mostom.

Druga tura je bila   pozna popoldanska tura z e-bike na Kupljenik, ki ponuja lep razgled na blejsko jezero z gradom, otokom in Karavankami v ozadju.  Startal sem v Veliki Zaki in se mimo kampa in pod železnico zapeljal čez prelaz Megre v Bohinjsko Belo. Vmes sta dva klanca, ki sta bila za stari mestni e-bike prestrma in sem ga moral vleči za ušesa. Nato sem prečkal cesto za Bohinj in po asfaltu nadaljeval do vasi Kupljenik. Vmes sem se zapeljal še do odcepa za jamo pod Babjim zobom. Na koncu vasi je smerokaz za Selo, kjer gre pot po travnikih mimo kapelice do planinski poti. Prvi del je pp je primeren samo za gorce, spodaj pa se razširi v gozdno cesto.
viewpoint
Foto galerija

gpx altitude

Tretja tura, tako imenovani POKLJUŠKI IZZIV, je ponudila dolg vzpon na Uskovnico in še daljši spust z Rudnega polja (Bled , 504m – Selo – Bohinjska bela – Nomenj – Bitnje – Srednja vas – Uskovnica (1200m) – Rudno polje (1400m)– Zgornje Gorje – Bled).

GPX
Startal sem ob 8h30 v hladnem jutru pod Stražo. Skozi Selo in ob Savi sem nadaljeval do ceste Bled-Bohinj, kjer sem zavil v Bohinjsko belo in skozi vas Obrne. Tu sem nadaljeval po glavni cesti. Nato sem skozi Nomenj in Bitnje vozil po stari cesti skozi vasi in na koncu zavil proti Srednji vasi. Na koncu vasi se desno usmeri makadamska cesta na Uskovnico. Tu se še dobi kislo mleko, sir in skuta. kislo mlkeo na uskovnici

Potem je sledil še vzpon do Rudnega polja in spust do V. Zake. Z Haibike (Yamaha pogon ) sem 62 km prevozil v 4h skupaj s krajšimi ustavljanji za foto in 3 počivali (kislo mleko, kava, pivo). Povprečje je bilo 18km/h.
Fotogalerija

Četrta tura je bila tako imenovana “PASTIRSKA POT” s ciljem na planini Rčitno( Bled- veslaški center, 504m – Rečica – Zatrata – Rčitno, 850m).
Pri Zatrati se asfalt spremeni v široko makadamsko gozdno pot. Tudi Rčitno spada k sečnji na Pokljuki.

Bled - Rečica - Zatrata - Rčitno (850m)

Iz kampa v V. Zaki sem se zapeljal mimo  žel. postaje po
Aljaževa

Kolodvorski in zavil na Aljaževo in po makadamski poti mimo Zatrate nadaljeval strm vzpon. Na poti pri koritu pod Križem  se dejansko že nahajamo na tako imenovani Riklijevi poti. Na pastirski planini Rčitno   je nekaj vikendov je pa to bil tudi cilj riklijeve poti.

Rčitno

Z e-bike (Haibike z bosch pogonom ) se strmine ne čuti  posebno če  je vključen turbo način .
Za 15,2 km sem potreboval ~ 1h.  Photo gallery, gpx (spust do kampa), kml (spust do kampa)

Zadnja je bila kratka krožna ture v Bohinjsko belo in Obrne za test KTM e-bike z Bosch pogonom. E-bike je spominjal na Haibike na turi na Rčitno, rsaj sta bila oba pogona Bosch.. Trajala je 56 min v dolžini 17,9 km s povprečno hitrostjo 19km/h. Tura je zahtevna zaradi prelaza Megre (600m) nad kampom in spusta v Bohinjsko belo. Začel sem v veslaškem centru in nato mimo železniške postaje in pri kampu zavil na gozdno cesto.

v Megre

V Obrne sem obrnil nazaj  v Bohinjsko belo, kjer sem  zavil na gozdno cesto za Mlino. Zadnje kilometre gre pot po glavni cesti Bohinj-Bled in nato po cesti mimo kampa in žel. postaje (600m) nazaj v veslaški center.

Poleg omenjenih tur je bila vsakodnevno na vrsti še kopalna tura s “specialko” Torpado. Tura malo spominja na DRUŽINSKI POTEP:Bled(pod Stražo) – Selo – Mlino – Velika zaka – Mlino – Selo – Bled(pod Stražo).

Na Uskovnico sem vozil Hibike SDURO z Yamacha pogonom (dvojni sprednji zobnik)
Na Rčitno sem vozil Hibike SDURO Fatsix z Bosch pogonom.
Na Obrne sem vozil KTM macina kapoho lt 274 z Bosch pogonom.