Tamar

Tamar je ena od najlepših ledeniških dolin oz. nadaljevanje doline Planice v Julijskih Alpah na skrajnem SZ Slovenije.  Na lepi planinski jasi v zgornjem koncu doline Planice, imenovanem Tamar stoji sedanji planinski dom. Najvidnejše mesto nad dolino ima zagotovo za mnoge najlepša slovenska gora Jalovec Planica, najbolj poznana po skakalnicah, spada med atraktivne alpske doline , ki jo obkrožajo slikovite gore in vrhovi . Na vzhodni strani se dvigajo pobočja Slemenove špice, Grla in Suhega vrha . Nnajlepši je pogled na južno stran, kjer dolino obdajajo stene Velike Mojstrovke, Travnika in Šit, desno od njih pa se dviga v nebo skalni vrh Jalovca;. Zahodno je nad Planico veriga Ponc, ki se vleče proti severu.

V Tamar je pozimi najhitreje dostopen s tekaškimi smučmi, če so razmere. Od parkirišča pri nekdanji želežniški trasi je mimo nordijskega centra 5.6 km do doma v Tamarju. Spustu zanimiv je za izkušene tekače zaradi veliko zavojev, odlične proge in velike hitrosti, za ostale pa zahteva dobro pluženje.

Blejski grad

Z žabcem sva bila edina večerna obiskovalca blejskega gradu, žal samo do grajskih vrat. Tudi grajska vrata ne ustavijo korona virusa. Sva pa imela lep razgled na okrasitev zdraviliškega parka , jezerske promenade in hotelov.

V letošnjem letu Bled praznuje 130-letnico urejenih parkov.  

Straža

Prvi sneg in hrib za hišo je bilo idealno za jutranjo turo. Na Plani sem zavil na gozdno pot in priplezal do zgornjega dela smučišča. Špura je bila že potegnjena, saj je prvi odsmučal že pred službo. Na vrhnji strmini je še škrtalo, nato pa je šlo vedno bolje. Samo rodelbahn-u se je bilo treba izogibati, saj infrastruktura še ni (ne bo?) pripravila smučišča ( zgodnje napovedi za letošnji sneg so bile za po božiču). Juuhhhhhhuuu!