Ogradi: Kjer se srečata izziv in lepota

Uvod

Ogradi, s svojo značilno podolgovato obliko, so že od nekdaj privabljale pozornost gornikov. Ta greben, ki se dviguje nad planino v Lazu, ponuja čudovite razglede in zahtevne, a nagrajujoče poti. Prečenje Ogradov je primerno za izkušene planince, ki se radi podajajo na zahtevnejše poti in iščejo neokrnjene kotičke Julijskih Alp.

Ogradi iz planine v Lazu

Zgodovina in kulturna dediščina

Ogradi,  2.087 m visoka gora, spada med značilne bohinjske gore: visoko vzpenjajoča se nad smrekovimi gozdovi in ​​lepimi pašniki, zaobljena po svoji obliki, a skoraj z vseh strani tudi strma in skalnata. Je kot dolga pregrada (to pomeni njeno ime) med dvema visokima dolinama. Jugo zahodno od izstopajočega grebena leži velika kotanja s planino Laz. Vzhodno od nje se razteza dolga dolina brez prvotnega imena. Šele sredi prejšnjega stoletja so jo poimenovali Dolina za Debelim vrhom, saj se njen zgornji del razteza tudi za najvišjim vrhom Bohinjskih gora. Z Debelim vrhom se vrh Ogradi povezuje na visokem sedlu – Lazovski preval, 1966m.

vir summitpostorg

Opis poti

Izhodišče: Križišče Vogar-Blato (1095 m) Cilj: Stara Fužina (parkirišče pri cestni zapornici, 600 m) Dolžina: Približno 16 km Višinska razlika: Približno 1000 m vzpona in 1500 m spusta Čas hoje: 7-9 ur, odvisno od kondicije in vremenskih razmer Zahtevnost: Srednje zahtevna tura, ki zahteva dobro kondicijo in izkušnje s hojo po brezpotjih. Nekateri odseki so izpostavljeni in zahtevajo previdnost.

ogradi

Opis posameznih odsekov:

  1. Križišče Vogar-Blato – Planina v Lazu, 465 vm, 1h35: Prijeten vzpon po markirani poti do planine v Lazu, ki ponuja prve razglede na okoliške vrhove (Debeli vrh, Ogradi, itd.).
  2. Planina v Lazu – Lazovški preval, 406 m, 1h : Strm vzpon po travnatih pobočjih do sedla, kjer se odprejo veličastni pogledi na Triglav in okolico.
  3. Lazovški preval – Ograd, 131m, 40 min: Najzahtevnejši del ture. Vzpon po neoznačeni poti po SZ grapi zahteva dobro orientacijo in previdnost.
  4. Ogradi – Planina Krstenica, -417m, 2h: Sestop po južnih pobočjih, ki so prav tako strmi in zahtevni.
  5. Planina Krstenica – Dolina Voje: Prijetna hoja po dolini, obdani z gozdom.
  6. Dolina Voje – Stara Fužina, -1070 m, 2h15: Sestop po dolini Voje do izhodišča.

Kaj je vredno ogleda

  • Planina v Lazu: Slikovita planina s pašniki in kočami.
  • Lazovški preval: Sedlo z izjemnimi razgledi.
  • Ogradi: Vrh z velikim križem, s katerega se odpirajo pogledi na vse strani.
  • Planina Krstenica: Razgledna planina s številnimi kočami.
  • Dolina Voje: Slikovita dolina z reko Mostnico in Koriti Mostnice.

Planina Krstenica je najbolj odprta in razgledna visoka bohinjska planina lezi na sončnem pomolu pod Krstenigkim Stogom. Človek je bil na planini prisoten ze vsaj od antike naprej, znana pa je bila tudi po kopanju železove rude. Na tej planini pasejo kmetje iz Bohinjske Češnjice in Jereke. Visoke planine so del t. i. večstopenjske planinske paše.

Dolina Voje je živi spomin na našo geološko preteklost. Ledenik, ki se je nekoč spuščal s Triglavskega pogorja, je v dolino vrezal široko U obliko. Ko se je led stopil, je reka Mostnica prevzela njegovo delo in začela oblikovati dolino. Poimeovana je po številnih mostovih, med katerimi je najbolj znan Hudičev most. V srednjem toku je reka v apnenčasto podlago izdolbla ozka in globoka korita. Ta geološki pojav, ki je nastajal tisočletja, je danes eden najlepših naravnih spomenikov v Sloveniji. Ob sprehodu po dolini se boste počutili, kot da ste stopili v pravljico. Mostnica, ki se vije skozi ozka in globoka korita, ustvarja čarobno vzdušje. Šumenje padajoče vode je nepozabno doživetje za vse generacije, še posebno po nekaj dnevnem deževju.

Fotogalerija

Nasveti in opozorila

  • Oprema: Dobri pohodni čevlji, nepremočljiva oblačila, kapa, rokavice,pohodne palice,  sončna očala, nahrbtnik z dovolj vode in hrane, prva pomoč, zemljevid in kompas.
  • Varnost: Pred odhodom preverite vremensko napoved. Hodite le, če ste dobro pripravljeni in če imate dovolj izkušenj. Bodite pozorni na označene poti in varnostne napotke.
  • Orientacija: Vzemite si dovolj časa za orientacijo, še posebej na neoznačenih odsekih. Pri sestopu s planine Krstenica v dolino Voje je zaradi posek , vetrolomov in zaraščenosti poti potrebno veliko previdnosti.
  • Čas: Vzemite si dovolj časa za turo in za vmesne postanke, razglede in fotografiranje.
  • Narava: Spoštujte naravo in ne puščajte za seboj nobenih sledi.
  • Transport: Izkoristite javna transportna sredstva , slovenske železnice ali mobilna aplikacija grem z vlakom (Android) in brezplačne prevoze v občini Bohinj (2 Eur za ves dan).

Povezave

Zaključek

Tura na Ograde je zahtevna, a zelo nagrajujoča izkušnja. Če ste dobro pripravljeni in imate radi izzive, vas bodo Ogradi navdušili s svojo divjo lepoto in raznolikimi pokrajinami.

Opomba: Ta opis ture je zgolj informativen in ne nadomešča vodnika. Pred odhodom na turo priporočamo, da se seznanite z najnovejšimi informacijami o stanju poti in vremenskih razmerah. Za skupine je za turo na Ograde priporočljiv planinski ali gorski vodnik . Časi med posameznimi odseki se probližno ujemajo ( +-10 min) s časi na smernih tablah.

Priporočamo, da si pred turo ogledate tudi zemljevid in si natančno načrtujete pot.

Uživajte v pohodništvu!

Premagujte izzive ob vsakem trenutku z naprednimi funkcijami za vadbo, stalnim spremljanjem zdravja in počutja  24 ur na dan, 7 dni v tednu z Garmin epix Pro . Vadi, kot želiš s pomočjo več nameščenih športnih aplikacij in spremljaj zmogljivosti ter načrte treningov z Garmin Coach. Ko si pripravljen na pustolovščino, lahko prek povezave Wi Fi® preneseš zemljevide TopoActive (ki so že nameščeni v modelih Sapphire™).

Garmin epix Pro
<a href=httpsebayus2xBSOF target= blank rel=noopener title=>Garmin epix Pro<a> za epske podvige