Odkrite skrite lepote Krasa na kolesu

Dobrodošli na kolesarski pustolovščini po slikovitem Krasu.

Sežana: Kjer Se Začne Naša Pustolovščina

Naša krožna kolesarska tura (Sežana-Tržič-Sežana) članov TKG je imela za cilj Tržič (Monfalcone) v Italiji. V Sežano smo vlak o: Ljubljana – Nova Gorica prispeli okoli 10h in malo pred 11h startali proti Bazovici, čez Glinščico in Trst v Tržič kamor smo prispeli popoldne.


Naslednje jutro smo od apartmaja, kjer smo prenočili odkolesarili proti železniški progi in nadaljevali ob progi dokler nismo zavili v gozd. Vozili smo v smeri kraja Jamlje in Selce. Malo pred Jamljami smo zavili na asfaltno cesto in mimo Jamelj nadaljevali po asfaltni cesti proti mejnemu prehodu Brestovica pri Komnu, kjer smo se ločili .

Glavni del ekipe je odkolesaril naprej v Sežano. Sam pa sem nadaljeval proti Novi Gorici čez Sela na Krasu.

Brestovica pri Komnu – Sela na Krasu – Cerje

Prvi izziv je strm vzpon do Sela na Krasu, kjer me nagradijo osupljivi razgledi na mejo in ožgana drevesa, spomini na največji požar na Krasu.

Sela na Krasu: Kraj Zgodovine in Poguma

Sela na Krasu , ki ležijo v Občini Miren – Kostanjevica, imajo ganljivo in pogumno zgodovino. V borovem gozdu, ki se razpenja preko planote, se je v minuli vojni bila ena najbolj krvavih bitk med partizani in nemškimi tanki. Toda že v 1. sv. vojni je tu potekala najbolj krvava fronta te vojne. Na pobočju kraške planote okrog Sel in sosednjega Doberdoba ter Fajtjega hriba so se med letoma 1915 in 1918potekale bitke med Italijani in avstro-ogrso vojsko, v kateri je bilo nič koliko slovenskih vojakov,  Na obe vojni pričajo obelžaja z imeni padlih slovenskih vojakov.

Cerje: Spominski Stolp na Vrhu Hriba

Naslednji cilj je bil Cerje, 343 m visok hrib, kjer se nahaja spominski stolp v čast braniteljem slovenske zemlje..

Od Cerja mimo Mirenskega Gradu do Nove Gorice

Od Cerja se spustim do Mirenskega gradu, duhovnega središča blizu Nove Gorice. Na spustu po požarni cesti proti Mirenskemu gradu mi je počila zračnica. Kot , da to ni dovolj, se mi pri menjavi zračnice odtrga še ventil . Na srečo sem imel rezervo s seboj.

Pot do Nove Gorice: Kolesarska Steza z lepimi razgledi

Od Mirna do Nove Gorice vas bo vodila kolesarska steza, ki je sicer slabo označena in mestoma prekinjena ali nedokončana. Zato vam priporočamo uporabo GPS naprave, saj vožnja po cesti, kjer obstaja kolesarska steza, ni dovoljena in je lahko sankcionirana.

Na poti do Nove Gorice boste prevozili čudovite kraške kraje (Šempeter, Vrtojba) , se peljali skozi tunel in uživali v čudovitih razgledih na Sveto goro. Na koncu boste dosegli Novo Gorico, kjer se lahko ustavite in raziščete to živahno mesto.

Nasveti za kolesarjenje:

  • Pred kolesarjenjem preverite vremensko napoved in se ustrezno oblecite.
  • Poskrbite, da imate s seboj dovolj tekočine (izotonične) in prigrizkov.
  • Na poti se ustavite v lokalnih gostilnah in poskusite pristne kraške jedi.
  • Ne pozabite na telefon z GPS aplikacijo za sledenje ali fotoaparat in navigacijo, da boste ujeli čudovite razglede!

Dodaj odgovor