Iglica

O pečini nad Belo je pisal že Valebtin Vodnik. Tudi stopnice, ki vodijo skozi Iglico so bile že v tistem času. Leta 2018 so jih obnovili oz. zamenjali z jeklenimi z ograjo. Tako da prehod skozi Iglico ni več tako zabaven, je pa širše dostopen.

Štartamo na obrobju vasi pri info tabli pri cerkvi sv. Marjete in sledimo oznakam za Iglico. Takoj za zgornjo vasjo, ki leži pod previsno skalnato Iglico se nahaja poznano plezališče “Stara Bela”. Med plezalci sodi v zgornji kakovostni razred slovenskih plezališč. Poleg Iglice se na Bohinjski Beli nahajata še dve plezališči in sicer Nova Bela ter plezališče nad Kupljenikom. Več na http://bohinjskabela.si/en

Takoj za slapom se dvigajo jeklene stopnice, ki nas pripeljejo do vrha pečine, Vrh pečine nudi ob lepem vremenu lep razgled na Babji zob in Jelovico v ozadju, na Savo bohinjko in bohinjske gore in proti ljubljanski kotlini.. Vrnemo se po stezi čez travnik in nato po bljižnicah ob asfaltni cesti ali godrnjavčevi poti in čez središče vasi do izhodišča.

Dodaj odgovor