Zimska pravljica v Sillianu, vzhodna Tirololska

Ko se konec leta potopimo v očarljivo mesto Sillian v Vzhodnem Tirolskem, začutimo čarobnost zime. Poleg svoje očarljivosti je kraj poznan po smučarskem središču Hochpustertal. Pogled na Tirolske gore pozimi je prizor, vreden občudovanja. Vršaci nosijo kraljevsko snežno krono obsijano s soncem. Dolina pa blesti v nežni zimski tišini.

Občina Sillian v Hochpustertalu (najvzhodnejši del doline Val Pusteria) ob vznožju gore Thurntaler je razdeljena na vasi Arnbach, Sillian in Sillianberg.

Prosti čas izkoristimo, da s fotoaparatom zabeležimo edinstvene čare Silliana pozimi. Leseni most iz 18. stoletja.

Grad in cerkev pod grdom okrašena s snegom.

Naša pot nas vodi skozi zasnežene ulice prek znamenitega starega lesenega mostu iz 18. stoletja in po Koflerjevi poti (v spomin na nekdanjega župana) do gradu.

Grad Heinfeles v zimskem sijaju. Ob vzponu na grič do gradu Heinfeles se nam odpirajo lepi pogledi na dolino. Ko ga najdeno ogrnjenega v bleščeč plašč snega, dobi srednjeveška arhitektura dobi pravljični videz ob beli podlagi. Grad je preurejen v muzej.

Smučarski center Hoschpustertal z najvišjim vrhom Thorntaler ( 2.407m).

Ko zimsko sonce zaide, ustvarja rožnato svetlobo nad zasneženo pokrajino, razmišljamo o dnevu, polnem tihe lepote Silliana v njegovi zimski opravi. Čar mesta ujetega med vršace nas vabi, da se vrnemo in ponovno doživimo čarobnost zasneženega pobega.

Smuk v dolino

Total distance: 6.58 km
Total climbing: 2 m
Total descent: -1308 m

Priporočljiva pot: mejni prehod Karavanke – Spittal  – Lienz – SILLIAN, razdalja iz Ljubljane je 330km, predviden čas za pot je 3ure in 15minut.

Na poti je potrebno plačati predor Karavanke 7,80€ z DDV za osebna vozila, ter avstrijsko vinjeto. Nakup 10 dnevne vinjete, stane 11,50€.

Priporočljiva nastanitev: DOLOMITEN RESIDENZ SPORTHOTEL SILLIAN 4*S , Sillian 12,  Hotel se nahaja na levi strani ob glavni cesti in ima pokrit dovoz. Brezplačno parkirišče se nahaja ob hotelu