Bled bike adventures map- karte blejskih kolesarskih tur

Kolesarske ture v blejskem kotu nudijo veliko užitkov v neokrnjeni naravi od zgodnje pomladi do pozne jeseni .

1. LOVSKA TRASA/HUNTER’S ROUTE

a) Bled(504) – Ribno -Lancovo – Sp.lipnica – Lovska koča na Taležu(752) /Hunters’ hut at Talez(752)

1. LOVSKA TRASA/HUNTER'S ROUTE

Z Bleda krenemo proti vasici Ribno in se spustimo proti reki Savi. Prečkamo reko Savo in nadaljujemo jeve po makadamski poti do vasi Lancovo. Na križišču z glavno cesto zavijemo desno. Po daljšem vzponu prikolesarimo na Zgornje Lancovo in nadaljujemo po glavni cesti do desnega odcepa proti Spodnji Lipnici. Od tam nadaljujemo vzpon po makadamski cesti proti Taležu. V koči si lahko privoščite tudi pristno slovensko hrano.

a) Tolsti vrh – Lovska koča na Taležu(752) – Ribno (spust)

GPX

Total distance: 4147 m
Total climbing: 30 m
Total descent: -476 m

2. PASTIRSKA ( Riklijeva )POT / SHEPARDS’ ( Rikli )ROUTE

Bled (504m) – Rečica – Zatrata – Rčitno (850m)

Bled - Rečica - Zatrata - Rčitno (850m)

Total distance: 6227 m
Total climbing: 628 m
Total descent: -203 m

Camp-Rčitno

Iz kampinga Velik Zaka na Bledu se podamo proti ŽP in naselju Rečica. S Kolodvorske zavijemo na Aljaževo in po makadamski poti mimo Zatrate nadaljujemo strm vzpon do cilja – pastirska planina Rčitno. Na   poti pri Koritu pod Križem  se dejansko že nahajamo na tako imenovani Riklijevi poti. Tura je dokaj kratka, a precej zahtevna. Hrano in pijačo je potrebno imeti s seboj, saj na planini ni okrepčevalnice. Za turo so primerna samo gorska kolesa.

Photo gallery
gpx (Rčitno – camp)

3. TRIGLAVSKI NARODNI PARK / TRIGLAV NATIONAL PARK

Bled – Sp. Gorje – Zg. Gorje – Krnica – Radovna – Krma

Total distance: 23283 m
Total climbing: 685 m
Total descent: -321 m

Odpeljemo proti Spodnjim Gorjam in nadaljujemo proti Zgornjim Gorjam. Po kratki ravnini moramo biti pozorni na znak za Krnico. Spustimo se do reke Radovne in zavijemo levo proti Radovni. Sledi blag, a dolg vzpon po makadamski cesti vzdolž reke skozi dolino Radovne. Na koncu doline na križišču zavijemo v dolino Krma. Krma je ena izmed izhodiščnih točk za vzpon na najvišji vrh Slovenije – Triglav, po katerem ima narodni park tudi ime. Priporočamo obisk Kovinarske koče. Ob povratku kmečke gostilne Psnak nedaleč od razcepa za Krmo.

GPX

4. VALVASOR – KARAVANŠKI IZZIV / KARAVANKE CHALANGE

Total distance: 35054 m
Total climbing: 1265 m
Total descent: -1265 m

Zahtevnejšo turo začnemo z Bleda v smeri Zasipa, kolesarimo skozi naselje Gmajna do odcepa za Piškovco. Spustimo se do reke Save in prečkamo most. Sledi vzpon do naselja Breg. Peljemo se skozi naselje do križišča z glavno cesto. Prečkamo glavno cesto in zavijemo levo proti Završnici. Za spomenikom sledi strm vzpon do glavne ceste v Završnico. Po slabem kilometru rahlega vzpona zavijemo pri za pri parkirišču levo na makadamsko cesto za Valvazorjev dom. Ta vzpon je dolg kar 5 km. Na cilju si lahko opomoremo z domačimi dobrotami in si napolnimo plastenke z brezplačno vodo. Sledi spust do odcepa za Zabreško planino, kjer prečkamo nekaj pašnikov in se na palnini prepustimo razgledom na blejski kot in Jelovico. Nato sledi spust po gozdni cesti nazaj na cesto za Valvazorjev dom (sledimo kolesarski markaciji) in do jezera. Primerna je samo gorska kolesa.

GPX

5. POT KULTURNE DEDIŠČINE / CULTURAL HERITAGE TRAIL

a) Bled – Breg – Zirovnica – Breznica – Smokuč – Rodine – Hraše – Lesce – Bled

Ravninsko etapo po poteh kulturne dediščine začnemo v smeri Zasipa mimo naselja Gmajna, do odcepa za Piškovco preko mostu čez reko Savo do vasi Breg. Nadaljujemo do križišča z magistralno cesto v Žirovnici. Prečkamo križišče in zavijemo desno prek železniških tirov proti Breznici. Lahkotno olesarjenje nadaljujemo vse do vasi Rodine, kjer zavijemo desno proti vasi Hraše do Lese. Od Lese do Bleda peljemo po kolesarski poti vzdolž glavne ceste nazaj na Bled. Tura ima le dva krajša vzpona. Pohodne ture se vsako leto ob največjem slovenskem prazniku udeleži množica pohodnikov.

b) Bled – Koritno-Lesce-Begunje-Žirovnica-Breg-Piškovca-Bled

Total distance: 27515 m
Total climbing: 406 m
Total descent: -415 m

Ravninsko etapo ( z dvema spustoma in vzponoma) po poteh kulturne dediščine začnemo po severni razbremenilni cesti v smeri Rečice in pri semaforju zavijemo v smeri Zasipa. Vozimo mimo naselja Gmajna do odcepa za Piškovco in preko mostu čez reko Savo kjer se vzpnemo do naselja Breg. Nadaljujemo čez križišče z magistralno cesto v Žirovnico, kjer si ogledamo Čopovo rojstno hišo. Nadaljujemo po glavni cesti do Sela, kjer pred šolo stoji aleja slavnih. V Breznici si ogledamo čebeljnak Antona Janše. Nato se usmerimo proti Vrbi do Prešernove rojstne hiše. Od tu se zapeljemo v Doslovče (Finžgarjeva rojstna hiša) in do vasi Rodine ( Jalnova rojstna hiša). Mimo Begunj se vrnemo v Lesce. Glavni cesti se izognemo, če zavijemo desno proti vasi Hraše in od tu v Lesce. Od Lesc do Bleda peljemo po kolesarski poti vzdolž glavne ceste nazaj na Bled.

GPX

6. STRMI KLANCI Z RAZGLEDI / STEEP SLOPES WITH VIEWS

Bled ~ Bohinjska bela – Kupljenik

Total distance: 11226 m
Total climbing: 732 m
Total descent: -698 m

Kratko a precej zahtevno turo začnemo po makadamski poti vzdolž blejskega kampa čez manjši prelaz Megre. Spustimo se proti idilični vasici Bohinjska Beia. Prečkamo glavno cesto in se spustimo do reke Save in nadsljujerno s strmim vzponom do zaselka Kupljenik. Tam se nam odpre čudovit razgled na Blejsko jezero. Vzponi na tej turi so kratki, a izjemno strmi. Sledi spust proti vasi Selo in skozi Mlino do jezera.

GPX

7. SEVERNI OBRONKI BLEDA /  NORTHERN SLOPES OF BLED

a) Bled – Zasip – Podhom – Zgornje Laze – Spodnje Laze– Grabče – Krnica – Poljščica – Bled

Iz centra Bleda se peljemo proti Zasipu. v Zasipu zavijemo levo proti Podhomu. Po strrnern vzponu mimo Podhoma se pripeljemo do križišča z glavnocesto, kjer zavijemo desno in se spustimo po glavni cesti in preko mostu čez reko nadaljujemo proti od cepu za Zgornje Laze in od tam naprej do Spodnjih Laz. Sledi spust proti reki Radovni v Krnico. V Krnici prečkamo lesen most in se vzpnemo na g!avno cesto. Cesto prečkamo in nadaljujemo proti Poljšici od tam pa nazaj na Bled.

b) Bled – Zasip – Podhom – Spodnje Gorje – Zgornje Gorje– Krnica – Poljšica – Bled

Total distance: 14731 m
Total climbing: 237 m
Total descent: -234 m

GPX

8. DRUŽINSKI POTEP / FAMILY EXCURSION

a) Bled – Ribno – Selo – Mlino – Velika zaka – Bled

b) Bled – Bodešče – Selo – Mlino – Velika zaka – Bled

Total distance: 16525 m
Total climbing: 262 m
Total descent: -300 m

Pri tej turi se do Save spustimo skozi Bodešče, namesto skozi Ribno in peljemo po desnem bregu Save do ribenskega mosta.

GPX

9. FUCHSOVA BRV / Fuchs’s footbridge

Total distance: 25052 m
Total climbing: 300 m
Total descent: -327 m

Z Bleda krenemo proti Ribnemu in se spustimo po cesti do reke Save. Prečkamo most in po makadamski cesti nadaljujemo proti bodenskemu mostu in nato Lancovem. Tam na glavni cesti zavijemo levo in čez savski most in za mostom desno. Kratkem ravninskem delu sledi strm vzpon do železniške postaje Radovljica. Pri odcepu za postajo zavijemo desno Na Mlako. Po Gradiški poti peljemo mimo pokopališča in nato po uhojeni stezi čez travnike in nato redek gozd. Nato se spustimo (ob kolesu ) proti Savi do Tina rafta. Po okrepčilu se mimo parkirišča in zbirališča odpadkov odpeljemo po Savski cesti v Radovljico. Nadaljujemo po Ljubljanski cesti in Šercerjevi ulici do trgovskega centra. Tu zavijemo desno in skozi podvoz v Zapuže. V Zapužah zavijemo levo na Cesarsko cesto in na križišču za Rodine zavijemo levo proti Lescam. Peljemo mimo železniške postaje do glavne ceste (Alpska cesta), kjer zavijemo levo in po kolesarski cesti na Bled .

GPX

10. JUTRANJA TURA / MORNING TRIP

Bled (504 m) – Sp. Gorje – Zg. Gorje – Zatrnik (905m)

Zapenemo se proti Sp. Gorjam in na križišču izberemo smer Pokljuka. Nadaljujemo vzpon proti Zg. Gorjam in se držimo glavne ceste vse do zaselka Zatrnik, kjer je bilo včasih eno boJj obiskanih smučišč v blejski okolici. Na zapuščenem smučišču je tudi domača gostilna, kjer pripravljajo značilne slovenske jedi. Tura je primerna tudi za specialna cestna kolesa.

11. POKLJUŠKI IZZIV / POKLJUKA CHALANGE

a) Bled (504m) – Bohinjska bela  – Nomenj – Bitnje – Srednja vas – Koprivnik – Rudno polje(1430m) – Zgornje Gorje – Bled

Začnemo v Mlinem, kjer na vrhu klanca zavijemo v smeri Bohinj. Tu se cesta spusti proti Savi , mi pa zavijemo desno na kolesarsko stezo in peljemo čez naselje Bohinjska bel mimo ŽP in vojašnice in čez Obrne, kjer se priključimo glavni cesti. Pri zaselku Nomenj zavijemo v vas in nadaljujemo skozi vas dokler ne pridemo do glavne ceste. Po glavni cesti vozimo do naselja Bitnje kjer zavijemo desno in vozimo skozi naselje dokler na pridemo do ceste za Srednjo vas in Pokljuko. Tu je klopca in vodni izvir. V Srednji vasi zavijemo proti Koprivniku. Po 7 km za Koprivnikom pridemo na glavno cesto Bled – Pokljuka, kjer zavijemo levo in nadaljujemo proti Rudnemu polju do hotela center. Vrnemo se nazaj do Mrzlrga studenca in nadaljujemo v smeri Bleda do Zatrnika. Po lahkem okrepčilu nadaljujemo do Krnice in mimo Gorij nazaj na Bled.

Total distance: 62021 m
Total climbing: 2837 m
Total descent: -2876 m

GPX

b) Bled (504m) – Selo -Bohinjska bela  – Nomenj – Bitnje – Srednja vas – Koprivnik – Rudno polje – Zgornje Gorje – Bled

Začnemo pod Stražo in po Cankarjevi cesti nadaljujemo proti vasi Selo. Ko se spustimo po strmi asfaltni cesti v vas zavijemo levo in takoj desno v smeri Kupljenik. Na trati vozimo po makadamski cesti v smeri Mlina. Po krajšem vzponu in mimo zbirališča odpadkov se spustimo po asfaltu in nato nadaljujemo po makadamu mimo odcepa za Mlino do glavne ceste Bled – Bohinj. Tu zavijemo levo na glavno cesto in po 30 m na kolesarsko stezo. Peljemo čez naselje Bohinjska bel mimo ŽP in vojašnice in čez Obrne, kjer se priključimo glavni cesti. Pri zaselku Nomenj zavijemo v vas in nadaljujemo skozi vas dokler ne pridemo do glavne ceste. Po glavni cesti vozimo do naselja Bitnje kjer zavijemo desno in vozimo skozi naselje dokler na pridemo do ceste za Srednjo vas in Pokljuko. Tu je klopca in vodni izvir. V Srednji vasi zavijemo ~ 100m pred Bohinjsko mlekarno proti Uskovnici. Na koncu naselja se asfaltna cesta spremeni v makadam. Peljemo mimo kočena Uskovnici proti Rudnemu polju. Mimo hotela Center nadaljujemo proti Mrzlemu studencu in Zatrniku in in mimo Gorij nazaj na Bled. Glavni cesti se izognemo, če na AP v Krnici zavijemo desno
GPX